KÖZÉRZET

Gyermekkori allergiákról

Az allergia korai felismeréséhez nyújt segítséget, - nekünk szülőknek - a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyász szakorvosa, Dr. Várhegyi Csaba, - aki a szakszerű orvosi allergiavizsgálatra, valamint a megelőzésre hívja fel figyelmünket.

Aki valaha is szenvedett allergiás tünetektől, az jól tudja, hogy azokat felnőttként elég nehéz elviselni. Bár a gyermekek tűrőképessége – furcsa, de a gyakorló orvosok ezt látják – nagyobb a miénknél, az allergiás megbetegedések őket is érintik, így indokolt esetben ők is kezelésre, gondozásra szorulnak. Néhány fontos információ a gyermekkori allergiás eredetű betegségekről ezért jól jön a gyakorlott szülőknek…


Ha szemünk fénye rosszul érzi magát, bármit megtennénk azért, hogy ez a helyzet a lehető legrövidebb időn belül megváltozzon. Környezetünkben a különféle allergiás tünetek jelenlétén sajnos már meg sem lepődünk, azt azonban minden szülő szomorúan veszi tudomásul, ha gyermekén is észleli ezeket a tüneteket.

A Budai Allergiaközpont gyermekgyógyász szakorvosa, Dr. Várhegyi Csaba a szakszerű orvosi és allergiavizsgálatot, valamint a megelőzést helyezi a szülők figyelmének előterébe.

Külön említést érdemel, hogy az egyes allergiás tünetek esetében a bőrpróba vagy speciális vérvételek szinte elengedhetetlenek. Ennek a jelentősége abban is rejlik, hogy sajnálatos módon napjainkban megsokasodtak azok az „ál-szakértők”, akik különféle diétákra fogják, tudományosan nem alátámasztott vizsgálatokra irányítják a jóhiszemű szülőket, ám egy tévesen „elrendelt” kúra, kezelés feleslegesen terheli egy kisgyermek szervezetét. Feleslegesen tehát ne diétáztassuk a gyermeket, a szülők csupán figyeljék meg a tüneteket, a többit bízzák a hozzáértő szakorvosra.

Gyermekkori allergia felismerése, jellemzői

Szinte azonnal feltűnik a szülőknek, hogyha a gyermek bőre kiütéses lesz. Ez már egészen fiatal csecsemőkorban is előfordulhat, hiszen a gyermekkori allergiás eredetű megbetegedések közül elsőként az atópiás dermatitis (ekzema, bőrgyulladás) jelentkezik, melyről a következők emelendők ki:
- nem fertőző
- jellegzetes tünet: száraz (érdes tapintatú) bőr; megvastagodott, vöröses foltok, melyek viszketnek és a viszketés hatására az érintett terület hámhiányossá, "kivakarttá" válhat
- jellegzetes területek: könyök- és térdhajlat, kézfej, szem környéki terület

A háttérben meghúzódó ok főleg genetikai hajlam, amelyhez az esetek egy részénél társul valamilyen igazolható allergia, leginkább ételallergia. Tehát fontos hangsúlyozni, hogy a szülők célzott allergiavizsgálat eredménye nélkül a gyermeket ne diétáztassák, ez nagy hiba.

A gyógymód sokkal inkább a bőr zsírzó, hidratáló és gyulladáscsökkentő külső kezeléséből áll. Igazolt allergiás háttér (tej, tojás stb.) esetén az allergént természetesen ki kell iktatni az étrendből.

Az asztma és az allergiás rhinitis (szénanátha) tünetei valamivel később lépnek fel, az asztma 4-5 éves kor körül, a szénanátha serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban. Manapság nem ennyire jellegzetes a megjelenés, a jelentkezési idő felcserélődhet.

Az asztma krónikus betegség, amelyet a légutak idült gyulladása okoz. Tünetei jellegzetesek: időnként jelentkező sípoló vagy nehézlégzések, éjjeli köhögés, mellkasi feszülés. A háttérben – az ekzemához hasonlóan – genetikai hajlam áll, és ebben az esetben is gyakran kimutatható valamilyen allergia. Ha van a háttérben allergia, az asztmát allergiás asztmának nevezzük, ha nincs, az asztmát ún. intrinsziknek tartjuk. Az asztmára jellegzetes nehézlégzéseket leggyakrabban fizikai terhelés (futás stb.), vírusfertőzés vagy allergének megjelenése okozza (pl. a parlagfű-allergiás gyermek a réten fulladni kezd).

Az asztmát hörgtágító és gyulladáscsökkentő készítményekkel kezeljük. Fontos, hogy a szülők a gyógyszeres kezelés betartásán kívül ügyeljenek a gyermek megfelelő táplálkozására, fizikai aktivitására, a kiváltó allergének kerülésére.

A szénanátha (allergiás rhinitis) jellemző tünetei: az orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés, torokkaparás-érzés, szemviszketés, könnyezés (társuló allergiás kötőhártya-gyulladás esetén). Kiváltó okai leggyakrabban az életterünkben jelen lévő allergének. Ezeket elkerülni, nem könnyű, mégis meg kell kísérelni.
Az allergének lehetnek: szezonálisak, tehát olyanok, melyek az évnek csak bizonyos szakaszában jelentkeznek (pollenek), vagy perenniálisak, tehát egész évben jelentkezők (állati szőrök, toll, háziporatka, penészgomba).

A legjobb gyógymód, ha – allergiavizsgálattal igazolt esetben - az allergéneket távol tartjuk otthonunktól, pl. állatok eltávolítása a környezetből, pormentesítés, pollenallergia esetén a szabadban való tartózkodás kerülése stb. Mivel ez csak a legritkább esetben valósítható meg, léteznek különféle allergia elleni gyógyszerek, orrspray-k, szemcseppek, melyek a tünetek kezelésében kiválóan alkalmazhatók.

Ha szénanátha gyanúja merül fel, érdemes mielőbb allergológushoz fordulni, hogy a szakorvos a meglévő allergiához mérten állítsa fel a diagnózist, majd a szülők bevonásával megkezdődjön a gyógykezelés folyamata.


Bővebb információ: Budai Allergiaközpont
Szakértő: Dr. Várhegyi Csaba gyermekgyógyász
www.allergiakozpont.hu
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL