KÖZÉRZET

Ezért érzed időnként úgy, mintha tűvel szurkálnák a végtagjaidat - Így lehet megállítani a kellemetlen érzést

Szerző:
Szabó Anna
Bizonyára már te is megtapasztaltad ezt a jelenséget legalább egyszer: ha sokáig azonos pózban maradsz, valamely testrészed érzéktelenné válik, majd ha megpróbálnál mozogni, bizsergés tapasztalsz. Olyan ez, mintha ezer tűvel szúrnának. Néha annyira kényelmetlen a helyzet, hogy jobb egy helyben maradni, amíg el nem múlik.

Mi a hivatalos neve ennek a zsibbadó érzésnek?

A jelenséget hivatalosan paresztéziának hívják. Általában a kezeket, a karokat és a lábakat érinti, de megtapasztalható más testrészekben is.

Mi okozza?

A legtöbbünk által tapasztalt átmeneti paresztézia általában akkor tapasztalható, amikor hosszabb ideig nyomást helyezünk egy idegre, de meglévő sérülés vagy más, az idegrendszert érintő panasz (idegsérülés, porckorongsérv vagy daganat) esetén is megfigyelhetjük.

Meddig tart?

A paresztézia során az érintett testrész merevvé és érzéktelenné válik, melyet kellemetlen érzés követ. Ez a jelenség viszonylag gyorsan elmúlik, amint az idegen való nyomás megszűnik és megindul a vérkeringés. Hogy ez a folyamat felgyorsuljon, javasolt mozgatni vagy megmasszírozni az érintett testrészt.
 

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL