KÖZÉRZET

Chlamydia

Néma kórként emlegetik, mert a tüneteit csak az utolsó pillanatban észleljük. Fordíts több figyelmet és időt magadra, - a legkisebb jelnél is fordulj orvoshoz! Ez a leggyakrabban előforduló, nemi úton terjedő, bakteriális fertőzés.
A Chlamydia egy nemi úton terjedő betegség, melyet szexuális érintkezés által lehet elkapni. A betegséget 25 kórokozó okozhatja, de a leggyakoribb a chlamydia trachomatis. Ezt a betegséget egyszerűen csak "néma kórként" emlegetjük, mert tüneteit csak az utolsó pillanatban észleljük, és tünetmentessége komoly szövődményeket okozhat. Ez a leggyakrabban előforduló, nemi úton terjedő, bakteriális fertőzés.

Tünetei: rendellenes folyás, zavaros, szürkés-fehéres, gennyes méhnyakból eredő váladék (mucopurulens cervixváladék), a méhnyak nyálkahártya ödémája, duzzanata, sérülékeny állapota, alhasi fájdalom, vizeléskor: fájdalmas égető érzés lesz jellemző.

Az esetek többségében a fertőzés nem utal tünetekre, mégis kialakulhatnak a szövődmények: kismedencei gyulladás, meddőség, méhen kívüli terhesség.


A chlamydia időben történő felismerése egyben megoldást is jelent, hiszen a fertőzés egyszerű antibiotikus kezeléssel megszüntethető.

Kik érintettebbek
a legveszélyeztetettebb korosztály a 25 év alatti nők
akik gyakrabban cserélik a partnereiket
gumi óvszer nélkül élnek szexuális élet
más szexuális úton terjedő betegségük van

Minden 25 év alatti nőnek javasolt a szűrővizsgálat elvégzése, vagy a patikában kapható Chlamidya-teszt otthoni elvégzése. Ha Te is ebbe a korcsoportba tartozol, és még nem voltál szűrésen, vagy nem végezted el otthon a tesztet, a legkisebb tünet jelentkezésekor is, haladéktalanul fordulj orvoshoz!

A fertőzés partnerről partnerre terjed. Korai felismerése lehet, hogy egyszeri tabletta bevételével is kezelhető, ezért javasolt, hogy minden évben egyszer keresd fel nőgyógyászodat!
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL