Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Bebizonyosodott: elbutulunk a gyorskajától

Szerző:
Szabó Anna
Egyre több jel utal rá, hogy az ipari élelmiszerek tényleg kikészítik a szervezetünket. Az elhízás mellett magas vérnyomás, agyvérzés és autoimmun betegségek fordulnak elő.

Egy tanulmány szerint a kognitív hanyatlás gyorsabban bekövetkezhet a feldolgozott élelmiszerek hatására. Egy brazil tanulmány szerint a magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztása gyorsabb szellemi leépüléssel jár együtt, de ez nem feltétlenül csak a táplálkozásnak köszönhető.

A Sao Paulo Egyetemen csaknem 11 ezer férfit és nőt vizsgáltak a mentális hanyatlás szempontjából, amelynek során szavakat kellett megismételni vagy újra felidézni. A tesztalanyok átlagéletkora 51 év volt, és a táplálkozásukról is megkérdezték őket, amelyet nagymértékben a feldolgozott élelmiszerek, mint például fagyasztott pizza, üdítőitalok, csomagolt levesek és burgonyacsipszek határoztak meg.

A kényelem mint kockázati tényező

Azok, akik nagyipari termelésben elérhető készételeket fogyasztottak, 28 százalékkal gyorsabban épültek le, mint a többiek. A tanulmány vezetője, Gon Gonçalves szerint ez azt is jelenti, „hogy a középkorú és idősebb felnőtteknél a kognitív hanyatlás lelassulhat, ha kevesebb magasan feldolgozott élelmiszert fogyasztanak”.

Az idegtudós elismeri ugyanakkor, hogy tanulmányából nem vonható le egyértelmű ok-okozati következtetés az étrend és a kognitív hanyatlás közt. Talán akik rosszabbul étkeznek, más területeken is kényelmesek, például kevesebbet mozognak, ami köztudottan az egyik fő kockázati tényező a szellemi hanyatlásban.

Gonçalves hangsúlyozza, a helytelen étkezéssel együttjárnak konkrét fiziológiai tényezők is, amelyek nagymértékben felgyorsíthatják a hanyatlást, például a gyulladást segíthetik elő a szervezetben, ami a kis erek elváltozásához vezethet az agyban. Ezért mindenekelőtt a magas só-, zsír- és cukortartalom felelős az iparosodott étrendben.

gyorskaja ipari élelmiszer egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL