KÖZÉRZET

Az egészséges tengeri

A kukorica nemcsak kiváló ízű csemege, de sokféle betegség gyógyítására is használható. Már a népi orvoslás is cukorbetegség és dizentéria enyhítésére, vizelethajtóként valamint serkentőként  használta eme nagy kincset.

Honnan származik a tengeri (kukorica)?

Latin-Amerika őslakosságának, a majáknak és az inkáknak mindennapi eledelük volt az ízletes kukorica és a belőle készült kukoricaliszt. A legősibb leletek azonban még ennél is korábbiak. Amerre az éghajlati viszonyok lehetővé tették eme csodás növény fejlődését, folyamatosan terjedt tovább a termesztése, így jutott el Kubába is. Kolumbusz hajójának, a Santa Mariának lelkes matrózai betörtek Kuba belsejébe, s a következő hírrel tértek vissza:

- Egy településen gondosan művelt földeket, és azokon egy igen különleges csöves gabonát találtak, amely az ottani őslakosok szerint megsütve vagy megfőzve, vagy lisztté őrölve remek tápláléknak bizonyul.


Így szerzett tudomást Európa a kukoricáról. Lassan elterjedt az egész kontinensen, így hazánkba is eljutott, ezért nevezték őseink sokáig ,,törökbúzának”.

Élettani hatásai:
- Érdemes kukoricaolajjal készíteni az ételeinket. A kukoricaolaj átlagosan 10%-kal csökkenti a koleszterinszintet, és az ezzel együtt igen hasznos HDL koleszterinszintet is.

Tudtad, hogy a kukorica fogszuvasodást gátló hatású?
Felmérések bizonyítják, hogy a kukoricaliszt és a kukoricakeményítő rendszeres fogyasztásával nagy mértékben csökken a fogszuvasodás kialakulás.

Rendszeres fogyasztásával csökken a rák kialakulásának kockázata.
- Nagy mennyiségben tartalmaz protoáz inhibitoro-kat, mely sikerrel felveszi a harcot a rákkal.

Rengeteg E- vitamint és közepes mennyiségű vasat tartalmaz. Magas energiatartalommal rendelkezik.

Íme egy rendkívül egészséges reggeli csak neked!

Póréhagymás kukoricasaláta

Hozzávalók:
- 1 csomag mirelit vagy friss morzsolt kukorica (kb.35 dkg)
- 10 dkg vékony karikákra vágott hagyma
- 2 közepes nagyságú alma
- 2 dl kefir vagy joghurt
- tengeri só
- méz
- citromlé (frissen facsart)
- finomra vágott petrezselyemzöld

Az almát metéltre vágjuk, a kefirt sóval, mézzel és a citromlével ízesítve krémesre keverjük, majd hozzákeverjük a metélte vágott almát és a karikákra vágott hagymát, és a kukoricát (ha mirelit, akkor előtte szobahőmérsékleten felolvasztjuk). A kész salátát meghintjük friss, finomra vágott petrezselyemmel és fogyasztásig jól behűtjük.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL