KÖZÉRZET

A pajzsmirigy rendellenesség 12 fő tünete

A legtöbbször, amikor valami furát érzünk magunkon, egyszerűen félvállról vesszük, és azt mondjuk: óh, ez csak egy kis megfázás, allergia, semmiség az egész. Néha ez igaz is. Ám gyakrabban ezek a tünetek bizony akár komolyabb egészségügyi problémákra is utalhatnak, ezért érdemes odafigyelni a test jelzéseire, mert elképzelhető, hogy az alábbi tünetek hátterében esetleg pajzsmirigybetegség áll.

Bár ez csak egy aprócska mirigy a torok közelében, ez termeli a pajzsmirigy hormont (TH), ami felelős az anyagcsere és a hőmérséklet szabályozásáért és a szívverésért.

Ha a pajzsmirigy valami miatt elkezd nem megfelelően funkcionálni, két eset lehetséges: vagy túl aktív lesz, azaz túl sok hormont termel, vagy éppen ellenkezőleg, alulműködik és túl kevés hormon termelődik.

Amennyiben szeretnéd tudni, hogy ez ügyben veled mi a helyzet, olvasd el az alábbi tüneteket, amik a pajzsmirigy megbetegedésére utalnak.

Hogyan néz ki a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy a nyak elülső részén, a torok alatt helyezkedik el, és pillangó alakja van, ahogy a kép is mutatja. Igazán nehéz elhinni, hogy egy ilyen aprócska mirigynek ekkora hatása van a szervezetedre.

Ha a pajzsmirigy túlműködik, azaz túl sok pajzsmirigy hormon termelődik, akkor kezdődő hyperthyreosisról beszélünk.

Ellenkező esetben, amikor pedig alulműködik, azaz túl kevés pajzsmirigy hormont termel, kezdődő hypothyreosisról van szó.

{KEPGALERIA}

12. Tünet – nyak és torokpanaszok

Mivel a pajzsmirigy a nyak területén helyezkedik el, így a nyaki fájdalom logikus. Ha gombócot érzel a torkodban vagy megváltozik a hangod, netán golyva alakul ki, az bizony a pajzsmirigy rendellenesség jele is lehet.

Ha ezeket tapasztalod, vizsgáld meg a nyakad a tükörben, nem látsz-e valamiféle duzzanatot rajta. Így csináld:

Tartsd a tükröt a kezedben, és fordítsd kicsit a nyakad felé, a nyak alatt található a kulcscsont, felette a gégefő. A pajzsmirigy ezen a területen helyezkedik el.

Összpontosíts erre a területre, majd igyál egy pohár vizet. Ahogy lenyeled, vizsgáld a nyakad. Nézd meg, hogy vannak-e kidudorodások, miközben nyelsz. (ügyelj arra férfiak esetében, hogy ne keverd össze az ádámcsutkát a pajzsmiriggyel. A pajzsmirigy lejjebb található a nyakadon, a kulcscsont felett. Érdemes többször is megismételni ezt a folyamatot).

Ha szokatlan dudort észlelsz ezen a területen, akkor fordulj az orvoshoz. Lehet, hogy megnagyobbodott a pajzsmirigyed, emiatt további vizsgálatokra lehet szükség.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL