KÖZÉRZET

8 lépés az egészségesebb szívért

Bár a fiatal nőket még csak kis százalékban fenyegeti a szívproblémák veszélye, ebben gyorsan utolérhetjük a férfiakat. Ha nem alapozzuk meg leendő egészségünk alapjait, nagy lehet a baj. Jobb, ha minél hamarabb odafigyelünk magunkra!
Ha pedig már veszélyben érzed magad, akkor sem késő cselekedni. Csökkentsd a kockázatot, tedd egészségesebbé a szívedet, hiszen sok olyan változtatás van, amit később meghálál neked!


1. Szabályozd a koleszterinszinted!

Minél magasabb véredben a rossz koleszterin szintje, annál nagyobb eséllyel okoz majd problémákat! Iktasd ki az étrendedből a telített (állati eredetű) zsírokat!


2. Tedd le a cigarettát!

A dohányosoknál a szívbetegségek aránya kétszeres a nemdohányzókéhoz képest, és ráadásul nagyobb eséllyel halnak is bele. Szintén nagyobb az agyvérzés esélye is. Bizonyos kutatások szerint a dohányzó nők, akik fogamzásgátlót is szednek, különösen nagy veszélynek vannak kitéve.


3. Figyeld a vérnyomásod!

A magas vérnyomás az egyik első a szívbetegségek kiváltó okai között. Mivel ráadásul tünetei sincsenek, jobban teszed, ha rendszeresen ellenőrzöd értékeit!


4. Mozogj!

Azok, akik nem mozognak rendszeresen, sokkal nagyobb eséllyel betegednek meg szív- és érrendszeri betegségben. Nem kell versenysportra gondolnod, elég, ha heti 3-4 alkalom mozgás éppen elég lesz. És mennyi kellemes mellékhatása is van!


5. Figyeld a vércukorszintedet!

Ez a másik érték, ami nem okoz tüneteket, csak ha már nagyon nagy a baj. Pedig ez is szívbetegségekhez vezet – többek között! Évente ellenőriztesd cukorszinted!


6. Tartsd a súlyod!

A túlsúly szintén fontos kiváltó oka a szívproblémáknak. Ráadásul a túlsúlyos emberek legtöbbször keveset mozognak, a koleszterinszintjük is magas, így a rizikó akár tripla is lehet! Ha túlsúlyos vagy, igyekezz leadni. Ha csak egy részét sikerül, már ezzel is sokat javítasz esélyeiden!


7. Óvatosan az alkohollal!

Azok a nők, akik napi egy, és azok a férfiak, akik napi két egységnél több alkoholt fogyasztanak, különösen nagy veszélynek vannak kitéve. De a legrosszabb, ha kevered az italokat!


8. Kontrolláld a stresszszintedet!

A kontrollálatlan stressz és düh szintén előkelő helyen szerepel a rizikótényezők listáján. Pedig ma már számtalan jó technika, meditációs módszer közül választhatsz, hogy segítsenek kezelni ezt a problémát.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL