Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

5 trükk, amivel hosszú és egészséges életet biztosíthatsz magadnak

Szerző:
Szabó Anna
A hosszú és egészséges élet titka már évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, hiszen az öregedés, az idő múlása a legtöbbször egyet jelent az elgyengüléssel, az elsorvadással és az egészségünk elvesztésével. Éppen ezért sokan már egészen fiatalon azon vannak, hogy minél hosszabb ideig jobb formában tartsák magukat.

De miért is szeretnénk alapvetően hosszú és egészséges életet? Nos, elsősorban a magunk biztonsága érdekében, hiszen a rossz egészségi állapot az önmagunkról való gondoskodást is veszélyezteti, hiszen különböző erősségű és intenzitású fájdalmaknak lehetünk kitéve, illetve nem élhetünk teljes és önfeledt életet a szeretteink társaságában.


Mit jelent egészségesnek lenni?


Egészségesnek lenni sokak számára a fizikai erő meglétét jelenti. Tehát erősek az izmok, a csontok, könnyen megy a futás és a hajolgatás, illetve a bevásárlás és az ülő- és az állómunka is. Lefordítva minden olyan tevékenység, amelyhez szükséges a mozgás és az erőkifejtés, pedig ennél jóval többről szól a fizikai egészségünk. Ide tartozik a szervezetünk, a belső szerveink épen tartása.


A szívünk, a májunk, a gyomrunk megfelelő működése, illetve ehhez kapcsolódóan a szellemi egészségünk is ugyanilyen fontos, hiszen ha a testünk és a szervezetünk rendben is van, még nem feltétlenül lehetünk nyugodtak. A mentális és szellemi állapotunk számos genetikai tényezőtől függ, ugyanakkor az is fontos, hogy milyen életmódot folytatunk és mit teszünk annak érdekében, hogy megelőzzünk olyan bajokat, mint a korai elbutulás vagy a demencia.


Ezzel az 5 trükkel hosszú és egészséges életet teremthetsz


1. Étkezz egészségesen!


Már a könyökünkön jön ki, mégis fontos hangsúlyozni, hogy a színes, változatos és tápanyagokban gazdag táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy célt érjünk. Nem hiába mondják, hogy „Az vagy, amit megeszel.” - hiszen a sok zöldség, gyümölcs, hasznos szénhidrát és vitaminok fogyasztása kívül-belül meglátszik rajtunk. Rendkívül fontos vitaminok közé tartozik a C-, E- és a D-vitamin is, de az omega 3 zsírsavak pótlása is elengedhetetlen az egészséges élethez.
 

2. Sportolj rendszeresen!

A heti 2-3 alkalommal végzett testmozgással nemcsak az alakunkat tarthatjuk karban, hanem a szervezetünket és annak működését is. Többek között az izmainkat, a csontjainkat és az emésztésünket is. A mozgás ugyanis felgyorsítja a test anyagcsere folyamatait, amellyel gyorsabban és alaposabban méregteleníthetjük a szervezetünk.


3. Kerüld a stresszt!


A stressz napjaink népbetegségének számít. Szinte minden nap ér minket valamilyen negatív stressz: munkahely, magánélet vagy egyéb szituációk miatt. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy szánjunk időt a napi meditációra, engedjük ki a bennünk lévő feszültséget a hobbink segítségével. Teremtsünk énidőt, amikor a telefont és az e-maileket magunk mögött hagyjuk, és csak a lelki békénkre koncentrálunk.


4. Tornáztasd az agyad is!


Sokan nem hisznek benne, és milyen rosszul teszik! Az olvasás, a rejtvényfejtés, illetve a számolós feladatok mind-mind az agysejtjeink fiatalon tartását segítik elő, valamint az agyunkban található izmok működését is támogatják. Az omega 3 zsírsavak bevitelével pedig még jobban támogatod az elméd.


5. Kapcsolódj ki!


A pihenés, az alvás vagy a szabad levegőn töltött idő is lényegesen meghosszabbítja az életünket. A napi 8 – de legalább 7 óra – alvás szó szerint kötelező, hiszen ilyenkor tudja kipihenni magát a szervezet. A lakáson kívül érdemes kinti programokat is szervezni. Akár egy sétát tenni a közeli parkban, akár piknikezni egyet a házunk melletti réten.


Miket kerülj mindenképpen, ha egészséges szeretnél maradni?


Nem mondunk újat azzal, hogy az egészségünket nagyban veszélyeztető dolgok közé tudjuk sorolni a dohányzást, az alkoholt, a mozgásszegény életmódot és persze az egyoldalú, tápanyagban és vitaminokban szegény táplálkozást is. Ezek ugyanis mind a fizikai, mind a szellemi egészségünkre rossz hatással vannak. A dohányzás hatással van a vérünk oxigénellátására, az alkohol mértéktelen fogyasztása pedig a máj méreganyag kiválasztásában tesz kárt. Az egyoldalú táplálkozással pedig annyi méreganyagot viszünk a szervezetünkbe, amit nem képes kiüríteni, így elhízhatunk vagy bizonyos szerveink betegedhetnek meg.


Természetesen mindent lehet mértékkel. Egyszer élünk, ugyanakkor nem mindegy hogyan. Ne koplaljunk, hanem mozogjunk és együnk finom, tápláló ételeket. Az üdítőket cseréljük vízre vagy gyógyteára, és figyeljünk arra, hogy jusson elegendő idő magunkra is.
 

egészség omega3 demecia
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL