GYERMEK

Vitaminszükséglet a terhesség időszakában és előtte

A nő életében a terhesség egy nagyon boldog időszak. Mindemellett aggódással teli életszakaszba érkezünk. Mivel már két emberről kell gondoskodnunk, ezért sok mindenre oda kell figyelni Azt azonban ne feledjük el, hogy a túlzott aggódás is árthat a magzatnak.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a magzati fejlődés meghatározza a felnőttkori hajlamot bizonyos betegségekre. Ma már azonban nagy számban kaphatók olyan táplálék kiegészítők, amelyek a terhesség időszakára megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, és különösen hasznosak az energiaszegény vagy nem teljes értékű étrendet tartó nőknek.

A kezdetek kezdetén

Kezeljük lazán ezt a részét életünknek, hogy ne úgy emlékezzünk vissza rá, mint egy végig stresszelt, idegileg kikészítő időszakra. Pihenjünk sokat, és ha még nincs a pocakunkban bébi, használjuk ki ezt az időt, csináljunk olyan dolgokat, amiket már terhesség alatt nem lehet, és szülés után sem egy jó ideig. Mindannyian tudjuk, hogy a vitamin szükséglet mennyire fontos az emberi szervezetnek. Különösen terhesség alatt és az előtte lévő hónapokban kell még nagyobb figyelmet szentelni vitaminfogyasztásunknak. Ha várandós vagy, esetleg tervben van a baba, mihamarabb keresd fel az orvosodat, hogy megbeszélhessétek, milyen táplálék kiegészítőket kell szedned. De vajon mennyivel tér el a vitamin fogyasztás szükséglete ebben az időszakban, melyik vitaminból mennyit fogyasszunk, és honnan nyerhetjük ki ezeket?

Mi is az a vitamin?

A vitamin szó jelentése: vita-amin = az élethez szükséges fehérje. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek a különböző anyagcsere folyamatokat segítik elő, melyekre a szervezetnek a normális életműködéséhez és növekedéséhez szüksége van. Kívülről való bevitelük életfontosságú.


Két csoportra oszthatjuk őket: vízben és zsírban oldódó vitaminokra. A vízben oldódóakat nem lehet túl adagolni, mert a felesleges mennyiség egyszerűen távozik a szervezetből. Ezekből naponta kell elegendő mennyiséget fogyasztani. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K vitaminok) viszont felhalmozódhatnak a szervezetben, ez nagyon fontos. Az egészséges magzatfejlődés szempontjából a hiányos és a túlzott bevitel egyaránt káros lehet. Most nézzük sorban, hogy mennyivel fogyasszunk többet egyes vitaminokból már a terhességre való felkészülés időszakában is!

A-vitamin

Szükséges a növekedéshez, a csont-, a fog- és a bőrszövet kialakulásához, épségéhez. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást. A-vitamint tartalmaz: tej és a tejtermék, tojássárgája, máj.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 0,8 -1,0 mg
A szükséglet növekedése a várandósság alatt +25%.
Ez a mennyiség könnyen felvehető mindennapi élelmiszerekkel, ezért a táplálék kiegészítők nem ajánlottak. Vigyázni kell, nehogy A-vitamin beviteled túlzott legyen, mert e vitaminból már a viszonylag kismértékű túladagolás is fejlődési rendellenességhez vezethet. Ezért a terhesség ideje alatt a máj, illetve a májtartalmú élelmiszerek nem ajánlottak, mert rendkívül magas az A-vitamin tartalmuk. Ugyanígy a szülés előtt, illetve a terhesség alatt szedett táplálék kiegészítők ne tartalmazzanak A-vitamint.

B2-vitamin

Szinte az összes anyagcsere-folyamatban (fehérje, zsír, szénhidrát) részt vesz. B2-vitamint tartalmaz: élesztő, a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, húsok.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 1,5 -1,8 mg
A szükséglet növekedése a várandósság alatt +25 %.

B6-vitamin

A legtöbb folyamatban fontos alkotóelem. Rendkívül fontos a fehérjék alkotóelemeinek reakcióiban és a zsírok anyagcseréjében. B6-vitamint tartalmaz: máj, húsok, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 2,0-2,2 mg
A szükséglet növekedése a várandósság alatt +25 %.

B12-vitamin

Számos anyagcsere-folyamatban vesz részt, a legfontosabb ezek közül a vörösvértestek képzése. Hiányában vérszegénység alakul ki. B12-vitamint tartalmaz: csak állati eredetű élelmiszerek (húsok, tej, tejtermékek).
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 2 mg
A szükséglet növekedése a várandósság alatt több mint +25 %.

C-vitamin

A sejtek épségéért, a vas felszívódásáért felel, a kötőszövetek kollagénjének képződéséhez, és ennél fogva a vérerek falának stabilitásához elengedhetetlen. Jó antioxidáns hatású, az ellenálló képességet fokozza.
C-vitamint tartalmaz: citrusfélék, zöldség- és főzelékfélék, csipkebogyó.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 70 mg
A szükséglet növekedése a várandósság és szoptatás alatt +50 %.
Egy pohár narancslé kb. 80 mg C-vitamint tartalmaz. A magzatburok idő előtti repedése az összes terhesség mintegy 20 százalékát érinti. Ha a magzatot és a magzatvizet védő burok túl korán megreped, és elfolyik a magzatvíz, fennáll a koraszülés veszélye. A C- vitaminnak fontos szerepe van a burok épségének megőrzésében, ezért a terhesség alatti elégtelen C-vitaminfogyasztás veszélyt jelent. A napi 100 mg C vitamin szedése a terhesség 20. hete után hatásosan csökkenti a korai burokrepedés kockázatát.

D-vitamin

A kalcium és a foszfor csontokba és fogakba való épülését segíti. Napfény hatására a bőrben képződhet. Hiányában a csontok fejlődése súlyos zavart szenved. D-vitamint tartalmaz: a halolaj, tojás, tejtermékek, margarinok és a máj.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 5 – 10 μg
A szükséglet növekedése a várandósság alatt +15 %.
Kétféle D-vitamint különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is.

E-vitamin

Antioxidáns hatású vegyület. E vitamint tartalmaz: olajos magvak és hüvelyesek.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 10 – 12 mg
A szükséglet növekedése a várandósság alatt +25 %.

Folsav

A sejtosztódásnál szükséges vitamin. A magzat központi idegrendszerének kialakulásakor elengedhetetlen. Folsavat tartalmaz: a zöld leveles zöldségfélék (brokkoli, spárga) főzelékfélék (lencse, bab, borsó) és citrusfélék, valamint a mogyoró és teljes kiőrlésű termékek.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 200 μg
A szükséglet növekedése várandósság alatt a kétszeresére ugrik! (+100%)
A tervezett terhesség előtt és alatt vegyél be naponta 400 μg folsavat, és ezt folytasd egészen a terhesség 12. hetéig.


 

Az ásványi anyagokról

Az ásványi anyagok szintén nagyon fontos szerepet töltenek be a szervezetben. Néhányan a szövetek felépítésében vesznek részt, mások a szervezet működését biztosítják, és vannak olyanok is, amelyek hormonok, enzimek alkotórészei. Természetesen ezeket az anyagokat sem tudja szervezetünk előállítani, ezért a megfelelő mennyiségben rendszeresen kell bejuttatni a táplálkozással. Az úgynevezett makroelemeket naponta néhány száz milligramm vagy néhány gramm mennyiségben, a mikroelemeket néhány milligrammos mennyiségben kell tartalmaznia az étrendnek.

Kalcium

A csontok és a fogak legfőbb építőanyaga, de az izomműködésben és a véralvadásban is fontos szerepe van. Kalciumot tartalmaz a tej és a tejtermékek.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 800 – 2000 mg
A szükséglet növekedése a várandósság alatt +50%.

Foszfor

A kalciummal együtt bizonyos szövetek felépítésében játszik nagyon fontos szerepet. Foszfort tartalmaz: tejtermékek, hüvelyesek, gabonafélék és olajos magvak.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 250 – 1000 mg
A szükséglet növekedése a várandósság alatt +50%.

Magnézium

Ez az ásványi anyag, amely kulcsszerepet játszik a csontképződésben, szintén kiválasztódik az anyatejjel. A csontozatban raktározott magnéziumkészlet a terhesség alatt kiürülhet, ha a táplálékfelvétel során nem jut elég magnézium a szervezetbe. A magnéziumhiány hajlamosít a terhességi görcsök kialakulására. Magnéziumban gazdag élelmiszerek a teljes kiőrlésű gabonafélék, a nagy korpatartalmú gabonaipari termékek, olajos magvak, mogyoró, mandula és babfélék.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 250 mg
A szükséglet növekedése a várandósság alatt +20%.

Vas

A vér oxigénszállításában, a vörösvértestek képzésében és a sejtműködésben szükséges elem. Hiányában vérszegénység és fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő. A terhes nők szervezete több vért termel a magzat és a méhlepények ellátására, ezért megfelelő mennyiségű vasat kell juttatni a szervezetbe, hogy több vörösvérsejt termelődjön. A termesség alatt a bélből hatékonyabban szívódik fel a vas. Vasat tartalmaz: az állati eredetű vasforrások (húsok, máj) sokkal jobban hasznosulnak, mint a növényiek (dió, gabonamagvak, hüvelyesek). Vigyázni kell azonban, mert a nagy mennyiségű vas felvétele székrekedést okozhat, és gátolhatja a cink felvételét, mivel a két ásványi anyag egymás felszívódását akadályozza.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 12 - 15 mg
A szükséglet növekedése a várandósság alatt +100%.

Jód

A pajzsmirigyhormonon keresztül az anyagcsere szabályozásában szerepel. A magzati élet során hiánya növekedési, majd szellemi visszamaradást okoz. Jódot az ivóvízzel tudunk felvenni.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 150 μg
A szükséglet növekedése a várandósság alatt +25%.

Cink

Az inzulin alkotórészeként a szénhidrát-anyagcserét befolyásolja, de a sejtregenerációt és az immunrendszer működését is serkenti. Cinket tartalmaz: gabonafélék, olajos magvak, tejtermékek.
Ajánlott napi bevitel felnőtteknek: 5 -12 mg
A szükséglet növekedése a várandósság alatt 50%


Az egészséges gyermekért

Étrend

A magzat és az azt ellátó méhlepény sokszor akkor alakul ki, amikor az anya még nem tudja, hogy terhes. Ezért minden fogamzásképes, gyermeket kívánó nőnek kiegyensúlyozott étrendet kell kialakítania.

Testsúly

A normális testsúly alatti nőknek lehet, hogy kevés az ösztrogénjuk: ez a hormon alapvető szerepet játszik a szabályos menstruációs ciklusok kialakulásában. Ezzel szemben egy túlsúlyos nőnél a peteérés jelenthet problémát. Ezért a tervezett terhesség előtt tanácsos a súlyfelesleget leadni, mert a terhesség alatti fogyókúra miatt a magzat és a szervezet nem jut hozzá az alapvető tápanyagokhoz.

Dohányzás

A leendő szülőknek tanácsos abbahagyniuk a dohányzást, mielőtt gyermeket nemzenének. A dohányzás következményeként csökken az újszülött súlya, állapota veszélyeztetettebb, és gyakoribbak a terhesség alatt fellépő szövődmények. A terhesség alatti dohányzás káros hatását semmilyen kiegészítő nem védi ki.

Alkohol

Az alkoholfogyasztás mind a férfiaknál, mind a nőknél csökkenti a termékenységet, ezért a gyermeknemzés előtti fogyasztást tanácsos minimálisra csökkenteni vagy abbahagyni. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás a terhesség alatt károsíthatja a magzatot, ami akár értelmi fogyatékossághoz vagy úgynevezett magzati alkohol szindrómához vezethet, amikor a kisbaba alkoholfüggőséggel jön a világra. A szakemberek véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy kis mennyiségű alkoholfogyasztás engedélyezhető-e a terhesség alatt. Általában azt tanácsolják, hogy a nők a terhesség ideje alatt tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól.

Az anya és a kisbaba egészsége

Reggeli rosszullét

A reggeli rosszullét hagyományos gyógyszerei közül a gyömbér gyökerét tartják a legeredményesebbnek és leghatékonyabbnak. A gyömbér fogyasztható kapszula, tabletta, tea és gyömbérital illetve friss gyömbér formájában.

A bolhamag útifű vagy a lenmag megszünteti a székrekedést, ami a várandós nők gyakori panasza. A lenmagot vagy a korpáját vízzel vedd be, így a bélmozgás javul, és a székletürítés is könnyebb lesz.

Készülés a szülésre

Van, aki málnalevelet ajánl, amely erősíti az anyaméhet. Azt gondolják, hogy ez elősegíti a méhizom megfelelő összehúzódását, és csökkenti a vajúdás időtartamát. Ez azonban csak a terhesség 34. hete után szedhető, ennél előbb vetélést okozhat!! A napi két-három tabletta, amit étkezés közben kell bevenni, 400 mg málnalevél-kivonatot tartalmaz.

K-vitamin a koraszülöttnek

A koraszülötteknek rutinszerűen K-vitamint adnak, hogy minimálisra csökkentsék a gyermekre nézve életveszélyes vérzéseket. A K-vitamint sokáig izomba adott injekció formájában juttatták a szervezetbe, de amióta felmerült annak a veszélye, hogy a módszernek esetleg köze lehet a leukémiás megbetegedéshez, áttértek a K-vitamin szájon át történő adagolására.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL