GYERMEK

Nehézkes sulikezdés

A nyár, a szabadság után nagyon nehéz visszarázódni a hétköznapokba. Hogyan tudjuk gyermekünket ebben segíteni?

 

Sajnos, hiába mondjuk gyermekeinknek, hogy hamarosan kezdődik az iskola, hogy korábban kéne lefeküdni, addig a pillanatig, amíg be nem következik, nem akarnak tudomást sem venni róla. A nyári vakáció alatt sok gyerek megszokja a késői fekvést és kelést és bizony nagyon nehéz visszaállni a rendszeres korai ébredésre. Az első néhány nap után azonban a gyerekek visszarázódnak a megszokott kerékvágásba, napközben elfáradnak és korábban vágynak aludni, maguktól. Vagyis általában nem kell a szülői szigort bevetnünk, hogy este 11 helyett már 9-kor lefeküdjenek.

Újra minden délutánt a különórák, a tanulás tölt ki

Csakúgy, mint az alvás esetében itt is hamar beáll a rendszer. Talán az első napokban ütközünk némi ellenállásba, de 1-2 hét alatt újra megszokják a gyerekek, hogy jóval kevesebb szabadidővel rendelkeznek, hogy a délutánokat kitöltik a különórák és a házi feladat elkészítése. Az, első napok még úgyis az órarend, ülésrend kialakításával telnek, viszonylag kevés tanár „csap bele a lecsóba” azonnal. Többnyire a kezdeti kímélős üzemmód időszaka elegendő, hogy a gyerek újra visszaszokjon a kemény „munkába”. Nem baj, ha eleinte még hagyjuk őket-programot csinálni, a gép, vagy a tévé előtt kikapcsolódni, hamarosan erre már úgysem lesz módjuk és a fokozatosság elve alapján könnyebben veszik majd a terhelést.

A hétvégén szervezzünk családi szabadidős programot

Főleg amíg még szép az idő, a hétvégéket, ha módunk van rá, használjuk ki. Menjünk el biciklizni, kirándulni, a lehető legkevesebb időt szánjuk tanulásra. Az első időszak az ismétlésről szól, az eddig tanultak felelevenítéséről, az év eleji felmérők előtt még van egy kis időnk, hogy közös kedvteléseinknek hódoljunk. Mondjuk el a gyereknek, hogy nekünk is nehéz egy nyaralás után visszamenni, dolgozni, de muszáj, neki pedig újra fel kell vennie az iskolaév ritmusát. Legyünk türelmesek, ők még lázadoznak a kötelességteljesítés miatt, míg mi, felnőttek, ezt már többnyire természetesen kezeljük. Már most lehet tervezgetni, hogy majd milyen programokat fogunk csinálni az őszi szünetben, ez is kicsit enyhíti a szomorúságot, hogy vége a nyárnak és a kötetlen életmódnak.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL