Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

A gyerek nem fogja kimondani, hogy szorong – Helyette azt mondja: „fáj a hasam”

Szerző:
Szabó Anna
Ahogyan a gyerekek fejlődnek, sok érzelmi reakciót tapasztalnak, amelyekről el tudják dönteni, hogy melyek a pozitívak és melyek a negatívak. Azonban nekünk felnőtteknek, mindig meg kell értenünk, min mennek keresztül.

A gyerekek tudatják a felnőttekkel, ha valami nem olyan, mint amilyen lenni szokott, még akkor is, ha ők egyébként nem teljesen biztosak abban, hogy mi is az „a dolog” pontosan. Számukra azok az érzések, amelyek folyamatosan fejlődnek és változnak, zavaróak lehetnek, viszont jelzés értékűek lehetnek akár az egészségükkel kapcsolatban is. Ahelyett, hogy elmondanák nekünk a konkrét érzéseiket, csak tüneteket említenek, és a felnőttektől várják a segítséget.


A felnőttek sokáig teljesen elzárkóztak attól, hogy egy kisgyermeknek akár mentális vagy viselkedési problémái, netán figyelemhiányos hiperaktivitása lehet. Miért is ne tették volna, hiszen a szorongást sokan még felnőtt korban sem veszik komolyan, ugyanis úgy vélik, hogy az csupán egyfajta megszokott félelem. Pedig a szorongás jóval több ennél, és a szorongó érzés valóban képes felőrölni azt, aki ezzel küzd.


Hangok a sötétben


Talán minden gyerek életében történt már olyan, hogy a sötétségben zajt hallott, vagy netán valamilyen alakot vélt felfedezni. Mondhatnánk úgy is, hogy ezek természetes „gyerekes dolgok”, ám ettől a gyerek félni, aggódni, később pedig szorongani fog, ha a szülő nem veszi komolyan. Néhány esetben akár olyan komoly szorongásos zavar is kialakulhat, amely hatással lehet a tanulásra, a kapcsolataikra, és később akár az életminőségükre is.


A szorongás következményei


A közelmúltban végzett statisztikák szerint, a világon nyolcból egy gyermek ilyen jellegű rendellenességgel küzd. Ha nem kezelik, ez a szorongásokkal teli állapot a jövőben bizony komoly problémákat okozhat: például nehezebben fog kapcsolatokat kialakítani, és fenntartani azokat, továbbá könnyebben alakulhat ki nála függőség, és súlyos alvászavarai lehetnek.


Sajnos a kezeletlen szorongás során a gyermek úgy érzi, mintha nem lenne érdemes arra, hogy bármit is elérjen, és nem lesz képes kihozni magából mindazt, ami pedig mélyen benne rejtőzik. Arról nem beszélve, hogy a depresszió általában a gyermekkorban előforduló, nem kezelt szorongási zavarok egyike.


Mi a helyes ebben az általában tragikus forgatókönyvben?


Meg kell tanulnunk nagyobb figyelmet fordítani a gyermek kétségbeesett sírására. Néha a szorongás kifejeződésének módjai eltérnek attól, amit elvárnánk, viszont ez azt is jelenti, hogy segíthetnek a kiváltó okok megfigyelésében.
Jelek, melyekre fontos odafigyelni:


• Gyakori gyomorfájdalmak stresszes helyzetekben;
• Nyugtalan viselkedés;
• Stresszhelyzetek kerülése;
• A gyermek az első kisebb akadálynál feladja, abba hagyja az adott tevékenységet;
• Károsító mechanizmus: harapás, csípés, karmolás, vagy néha rángatás;
• Extrém tökéletességre törekvés.


Ha azt tapasztalod, hogy a gyermek folyamatosan stresszes, szorong, vagy aggodalmaskodik valamiért, és ez már a mindennapi tevékenységére is rányomja a bélyegét, mindenképpen kérj segítséget! A tünetek korai felismerése segít abban, hogy a terápiás beavatkozáson túl, nem lesz szükség gyógyszerekre.


Minden esetben hallgasd meg a gyermekedet! Folyamatosan használd a helyes ítélő képességedet, hogy fel tudd mérni a gyermek viselkedését és szokásait. Ha ezt a néhány egyszerű dolgot tudatosan betartod, és odafigyelsz, az hatalmas változásokat hozhat ebben a világban.
 

gyermek gyermeknevelés szülő szorongás depresszió
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL