GYERMEK

A babavárás örömei és kihívásai: 4 dolog, amelyre érdemes felkészülni

Szerző:
Szabó Anna
Az első gyermekre való várakozás egyszerre tartogat sok örömöt, kétséget és izgalmat, hiszen egy olyan szerep lesz majd a miénk, amely teljesen megváltoztatja az egész életünket. Új érzések, új feladatok várnak ránk, utóbbiakra pedig érdemes minél alaposabban felkészülnünk, hiszen a tervezés nagyban megkönnyítheti az életünket az első időszakban.

Örömök és kihívások

A szülővé válás már az első hetekben végigvezet az emberi érzelmek széles skáláján, hiszen az eufóriától a féltésen át a kétségbeesésig és a feltétel nélküli szeretetig sok mindent magában foglal. Bár az új szereppel járó kihívásokat előre nem tudjuk teljesen átérezni vagy megérteni, sokat segíthetünk magunknak, ha elkezdjük a felkészülést mind fizikai, mind érzelmi síkon. Ebben az esetben ugyanis lehetővé tesszük, hogy az összeszokás, a szülői identitáskeresés és a baba megismerésének időszakában valóban a legfontosabb dolgokra tudjunk koncentrálni, valamint időt tudjunk szakítani a mentális és fizikai egészségünket támogató pihenésre is.

4 dolog, amire érdemes felkészülni

Az élet egy újszülöttel sokféle új igényt támaszt majd felénk, éppen ezért az új holmik beszerzése mellett azt is számba kell vennünk, hogy a legfőbb változások hogyan hatnak majd a környezetünkre, időbeosztásunkra, anyagi helyzetünkre. Nézzük, melyek a legfőbb dolgok, amelyekre mindenképp érdemes felkészülni még a várandósság, sőt akár a gyermektervezés időszakában.

A családi életre alkalmas otthon kialakítása

Sokszor hangzik el első gyermeküket váró szülőktől, hogy egyelőre nem kell sokkal több hely, csak egy kiságy meg egy pelenkázó kerül be a lakásba. Bármilyen apró is egy baba és bármennyi ideig is alszik a szülőkkel egy szobában, idővel – és sokkal hamarabb, mint hinnénk – egyre több térre lesz szüksége.

A felújítás, bővítés, vagy esetleges költözés sokkal könnyebben megoldható a gyermek születése előtt, mint egy csecsemővel vagy egy totyogóval. Éppen ezért érdemes mérlegelni, hogy hosszú távon mit tartunk majd ideális elrendezésnek, hova szeretnénk a baba- vagy gyerekszobát, szükséges-e dolgozószoba az otthoni munkához – mivel egy pici mellett már nem biztos, hogy a munka megoldható a nappaliban meghúzva magunkat.

A gyermekvállalással párhuzamosan többféle anyagi kedvezmény is igénybe vehető, ilyen például a babaváró hitel. Ennek kapcsán fontos megemlíteni a 2024-ben esedékes változásokat, amelyek egy kormányrendelet értelmében január 1-től lépnek életbe. Az igényelhető hitel összegével kapcsolatban jó hír, hogy 10-ről 11 millió forintra emelkedik a maximum – rossz hír viszont, hogy kevesebben fogják tudni azt igénybe venni. Szigorodnak ugyanis az életkori korlátok: 40 év helyett maximum 30 éves lehet a pár női tagja. 2025 januárjáig még lesz egy átmeneti időszak, amikor 40 éves korig még igényelhető a hitel, amennyiben igazolt a várandósság.

Emellett persze más családtámogatási kedvezmények is elérhetők, például a CSOK, ám ezzel kapcsolatban is számíthatunk változásokra a jövő év elejétől. Éppen emiatt is fontos, hogy tájékozódjunk ezekről időben. Ha pedig szükséges, éljünk valamelyikkel, hogy az új családtag már a kész otthonba érkezhessen!

A megfelelő méretű, számú autó

Szintén érdemes időben gondolkodni arról, hova és milyen gyakran kell majd eljutni a picivel, mekkora távolságokat kell megtenni a gyermekorvoshoz, a védőnőhöz, a különböző programokra.

Könnyen előfordulhat, hogy a gyermek érkezésével a családnak szüksége lesz egy második autóra. Egy csecsemővel ugyanis nagy távolságokon vagy a téli hidegben nem mindig nyúlhatunk a bicikli után, és a tömegközlekedés sem feltétlenül jó választás. A babaváró hitel, illetve egyéb személyi kölcsönök is alkalmasak arra, hogy autóvásárlásra használjuk fel őket, ilyen esetben mindenképp családi méretű típust válasszunk. Az első években egy gyerekkel is rengeteg holmink lesz, ráadásul bármikor készen kell állnunk a családbővítésre.

Megbízható segítség az első hetekben

Elsőgyermekes szülőként sokszor küzdünk a megfeleléssel és gondolunk arra, hogy mindent egyedül kell megoldanunk, mert ez a jó szülőség feltétele. Pedig ez közel sincs így: kérjünk bátran segítséget, hiszen a babánknak is jó, ha tudunk majd pihenni, regenerálódni, valamint a kezdetekben kizárólag őrá fókuszálni a háztartás feladatai helyett. Megkönnyíti a helyzetünket, ha előre gondoskodunk arról, ki mikor tehermentesít minket a gyermekágy ideje alatt a családtagok, barátok közül, vagy akár a hosszabb távon igénybe vehető segítségnek is utánajárhatunk a 9 hónap alatt.

Az első hetekben szükséges dolgok beszerzése

Amellett, hogy időben összekészítjük a kórházi csomagot, tervezzünk a baba érkezését követő hetekre is. Készítsük elő – mossuk és vasaljuk ki – a legkisebb babaruhákat, ágytakarókat, textilpelenkákat. Gondoskodjunk a babakocsiról, szerezzük be a biztonságos gyerekülést, amelyben az újszülött hazautazhat a kórházból. A mellszívó, a cumisüvegek, a szoptatós párna és babaöböl mind legyen kéznél, tisztítva, fertőtlenítve.

Emellett készüljünk fel a saját fizikai regenerálódásunk támogatására is: vásároljuk meg a szülés után szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és ne feledkezzünk meg ezek pótlásáról, hiszen fizikai egészségünk – ebben az időszakban különösen – mentális jóllétünk alapja.

Fontos a lelki felkészülés

Természetesen nemcsak a lakástervezés, a babaváró hitelről való tájékozódás vagy a rugdalózó beszerzése lényeges, amikor az új családtagra várunk. Legalább ennyire fontos lélekben felkészülni az új feladatokra: olvashatunk témába vágó könyveket, de túlzásba sem kell vinni az informálódást. Kapcsolódjunk ki, pihenjünk, csináljunk minél több örömteli dolgot ezekben a hetekben, hogy harmonikus, kiegyensúlyozott állapotban vághassunk neki életünk egyik legfontosabb szerepének.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

 

baba kisbaba babaváró gyermek
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL