Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Tömegesen ölhetik meg a vaddisznókat Olaszországban

Szerző:
Szabó Anna
A pármai sonkáért indítanak tömeges vadászatot az állatok ellen.

Bár Olaszországot millió okból kedveljük, ezek egyike a Prosciutto di Parma, avagy pármai sonka, amit az olasz pácolt sonkák királyának tartanak.

A kormány most a vaddisznók millióinak lemészárlását kezdeményezte, hogy útját állja az elszabadult sertéspestisnek. A betegség ugyanis átterjedhet a tenyésztett sertésekre is, amelyek a híres sonka előállításáért felelősek.

Pármában 189 pácolóközpont működik, amelyeket a köznyelv sonkagyáraknak nevez, és amelyek a csülköket értékes pármai sonkává dolgozzák fel. Ehhez csak három speciális sertésfajtából származó, kizárólag árpával hizlalt combot lehet felhasználni.

Valójában a sózás művészete, ami meghatározza a sonka minőségét: a valódi pármai sonkához kizárólag durva tengeri sót használnak, tartósítószerek és adalékanyagok nélkül. Ezt bonyolult feldolgozási folyamatot szerencsére nem is lehetséges iparosítani, hiszen akkor elveszne a regionális egyedisége. Csak tavaly 2,5 millió sonkacombot exportáltak 260 millió euró értékben.

 

vaddisznók olaszország kivégzés
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL