Bár Olaszországot millió okból kedveljük, ezek egyike a Prosciutto di Parma, avagy pármai sonka, amit az olasz pácolt sonkák királyának tartanak.
A kormány most a vaddisznók millióinak lemészárlását kezdeményezte, hogy útját állja az elszabadult sertéspestisnek. A betegség ugyanis átterjedhet a tenyésztett sertésekre is, amelyek a híres sonka előállításáért felelősek.
Pármában 189 pácolóközpont működik, amelyeket a köznyelv sonkagyáraknak nevez, és amelyek a csülköket értékes pármai sonkává dolgozzák fel. Ehhez csak három speciális sertésfajtából származó, kizárólag árpával hizlalt combot lehet felhasználni.
Valójában a sózás művészete, ami meghatározza a sonka minőségét: a valódi pármai sonkához kizárólag durva tengeri sót használnak, tartósítószerek és adalékanyagok nélkül. Ezt bonyolult feldolgozási folyamatot szerencsére nem is lehetséges iparosítani, hiszen akkor elveszne a regionális egyedisége. Csak tavaly 2,5 millió sonkacombot exportáltak 260 millió euró értékben.
OLVASS TOVÁBB!
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Mennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
GASZTROFűszerek a világ színpadán: Ízkultúrák és kulináris innovációk a globális konyhában
A gasztronómia világa mindig is egy változásokkal és újításokkal teli terület volt, ahol a hagyományos ízek és modern kreativitás ta...
GASZTROLaktató és finom szendvicsek a nap bármely szakában
Talán kevesen gondolnák, de egy jó szendvics nagyon komoly személyes élmény lehet. A 70-es, 80-as években járunk, amikor az iskolai jelme...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK