Szendvicseket készíthetünk felszeletelt zsúrkenyérből, zsemléből, vagy egyszerűen ovális, vagy téglalap alakúra vágott vékony kenyérszeletekből. Ezen kívül még pirított kenyér- vagy zsemleszeletekből is.
Megkülönböztetünk csukott és nyitott szendvicseket
Mind a nyitott, mind a csukott szendvics elkészítésének igen sokféle változata van, amelyek a hozzá felhasznált nyersanyagok szerint változnak.
A csukott szendvicsek készítési módja
A kenyér- vagy zsemleszeleteket vékonyan megkenjük vajjal, majd felszeletelt sonkát, szalámit, hideg sültféléket, sajtféléket helyezünk rá, és egy másik, szintén megvajazott kenyér/zsemleszelettel betakarjuk.
A nyitott szendvicsek is igen közkedveltek
Mégpedig azért, mert sokféle nyersanyagból készíthetők. Előnyük az is, hogy gyorsan, szinte percek alatt készíthetők el. Ha a nyitott szendvicseket ízlésesen díszítjük, akkor az elkészült szendvicsekből íz- és színváltozatosan tálra téve, úgynevezett szendvicstálat kapunk.
Nyitott szendvicset készíthetünk felszeletelt, vagy finomra vágott sonkával, téliszalámival, füstölt kolbásszal, hideg sült húsfélékkel, hideg hallal, kaviárral, heringgel, főtt kemény tojással, körözött liptói túróval, különböző sajtokkal, hideg, zsírjában sült libamájjal, stb.
A díszítés
Fontos, hogy a szendvicseket mindig jellegüknek megfelelően ízléses mértéktartással díszítsük. Így pl. a hideg halfélékből készült szendvicseket kaviárral, főtt kemény tojással, citromszeletkékkel stb., míg a sonkásat aszpikkal, reszelt tormával, a sajtosat hónapos retekkel, vajjal, zöldpaprikával, a hideg sültekkel készítetteket pedig uborkával, fejes salátával díszítjük. A díszítés hatásos eszközei még az aszpikkal való fényezés apróra vágott aszpikkal, kikevert vajjal, valamint majonézzel való felspriccelés stb.
Teszteljük tudásunkat egy egyszerű szendviccsel!
Szendvicskocka vagdaltsonkával
Hozzávalók (10 db-hoz):
20 dkg fehér, vagy barna kenyér,
20 dkg sonka,
6 dkg vaj,
pici só.
főtt tojás
Elkészítés:A kenyérből kockaalakot formázunk. Mindkét oldalát gyengén sózott vajjal bekenjük, és a finomra vagdalt sonkában meghempergetjük. Tetejét ízlés szerint főtt tojással díszítjük.