Szabó Anna
Közeledik azonban a farsang, és lassan gyártani kéne a fánkokat. Van egy módszer, amellyel a rengeteg zsírt, olajat és cukrot ki lehet hagyni a folyamatból. Ezt a módszert hoztam el ma nektek.
Hozzávalók
• 250 g finomliszt
• 250 g teljes kiőrlésű liszt
• 50 g light margarin vagy kókuszzsír
• 70 g ízesítő (xilit, eritriol, cukor, kinek mi tetszik)
• 3 dkg friss élesztő, vagy fél csomag instant élesztő
• kiskanál méz
• 2 db tojássárgája
• 3 dl tej
• lekvár
• finomra őrölt xilit, vagy porcukor a szóráshoz
Elkészítés
Langyos mézes tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, a margarint és a tojásokat pedig elkeverjük benne. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, és addig dagasztjuk a tésztát, amíg nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edény falához. Ha a dagasztás ellenére ragacsos marad, akkor még egy kis liszt mehet bele.
Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük, ez körülbelül egy félórás várakozási időt jelent. Ezután átgyúrjuk a megkelt tésztát, és kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy pohárral tetszőleges méretűre szaggatjuk. A megadott mennyiségből 30-32 darab közepes nagyságú fánk fog kijönni.
A kiszaggatott korongokat sütőpapírral kibélelt tepsire, szellősen sorakoztatjuk fel, mert még kelni fognak sütés közben. Az ujjunkkal mélyedéseket nyomunk a közepükbe, ezekbe tesszük a kb. mokkáskanálnyi lekvárt (mivel én nem sütésálló lekvárt használtam, utólag kentem a tetejükre, úgy is finom). Előmelegítjük a sütőt, közben a tepsiben hagyjuk kelni még egy kicsit a fánkokat. Gázsütőben 160-165 fokon kb. 20 perc alatt kész.
Tálaláskor porcukorral, vagy finomra darált édesítővel ízlés szerint szórjuk meg.
Tuti tipp!
Készíts otthon Dr. Oetker pudingporból pudingot, és töltsd meg azzal fánkjaidat. Kevesebb benne a cukor, mint a lekvárban, és sokkal finomabb is (legalábbis szerintem).
OLVASS TOVÁBB!
Új korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Mexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
GASZTROBienvenidos a México - Avagy a legfantasztikusabb mexikói ételek
Mexikó kulináris világa igen híres tradicionális ételeiről. A mexikói ételek egyszerűek és egyben nagyszerűek is! Mi jut egyből esz...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK