Hozzávalók:
1 ¼ dl egyenlő arányban kevert tejszín és tej
25g friss, vagy 1 evőkanál szárított élesztő
50g kockamargarin vagy vaj
Kb. 5dl finomliszt
Csipetnyi só
2 teáskanál cukor
1 tojás
1 teáskanál őrölt kardamom
Töltelék:
100g kockamargarin vagy vaj
¾ dl cukor
1 teáskanál őrölt kardamom
Díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
Gyöngycukor vagy aprított mandula
Elkészítése:
1. A tej és a tejszín keverékét melegítsd 37°C-ra, ha friss élesztőt használsz, 45°C-ra, ha szárítottat. Morzsold az élesztőt egy nagy tálba, és add hozzá a folyadékot, addig kevergetve, míg az élesztő feloldódik.
2. Daraboljuk a vajat a liszt nagyjába. Add hozzá a folyadékot és a maradék hozzávalókat. Gyúrd sima és rugalmas tésztává. Fedd le, és hagyd megkelni közel kétszeresére.
3. Borítsd ki a tésztát liszttel enyhén megszórt felületre. Könnyedén gyúrd hozzá a maradék lisztet. Nyújtsd ki a tésztát 30x50centi téglalappá.
4. Keverd simára a vajat a cukorral és a kardamommal, és kend meg vele tésztát. Hosszában tekerd fel, majd vágd 10 darabra. Ezeket vágott felükkel felfelé helyezd egy nagyjából 21cm átmérőjű kikent kuglófformába. Úgy is késztheted, hogy a tekercset 20 darabra vágod, és ezeket egymással félig fedésben helyezed el körben egy 24cm átmérőjű, szétnyitható tortaformában. Ha elrendezed a szeleteket, fedd le, és hagyd kelni nagyjából 40 percig, míg a duplájukra nőnek.
5. Kend meg a tésztát felvert tojással. Szórd meg gyöngycukorral és mandulával. Süsd a sütő legalsó rácsán 15-20 percig. Amikor a sütési idő a végéhez közeledik, a koszorút felteheted a sütő középső rácsára.
A sütő hőmérséklete: 200°C, légkeveréses 175°C.
OLVASS TOVÁBB!
5 mennyei kávés desszert, a kávé szerelmeseinek
A kávé nem csak egy aromás ital, amely segít felébredni, de remek összetevője számos isteni desszertnek, ugyanis egy új ízt ad a megszo...
GASZTROA legfinomabb dumpling, vagyis ázsiai gombócreceptek
Akár sültek, pároltak, levesben úsznak vagy fűszeres mártás kerül rájuk, imádjuk a gombócokat. Szerencsére az ázsiai gombócok vála...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Minden, amit eddig nem tudtál a popcornról
Legyen édes vagy sós, a popcorn tökéletes nasi - és nem csak filmnézéshez. Közép-Amerikában már évezredek óta fogyasztják....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROA rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK