GASZTRO

A tökéletes Martini

Lehet hogy csak a mesékben létezik? Az biztos, hogy ha rendelsz valahol egyet, nem álmaid martiniját kapod.

Bár mostanában divat koktélokat inni, kevés olyan hely van, ahol nem csak egy-két félét ismernek. És van-e a mixernek türelme elkészíteni úgy, ahogyan kell?

 

Milyen is az a tökéletes martini?

Először is, GIN-nel készül. Ezt most előre szögezzük le. Ha vodkát öntenek bele, az vodka-martini, és nem simán martini. A martini ginnel készül, és pont. Ha már itt nem értünk egyet, ne is olvasd tovább.

Mint minden italnál a jó alapanyag nagyon fontos

És itt nem olyan sok íz keveredik, hogy elnyomhassa a vacak gin ízét. Hát vegyél valami jó gint, Bombayt, Boodlest vagy Tanqueray-t. És ne becsüld le a jó száraz vermut fontosságát sem. A Martini & Rossi elfogadható. De a Cinzano jobb.

Hosszú tanulmányokat írtak már a gin és a vermut arányáról a tökéletes martiniben. Minél szárazabbat akarunk, annál nagyobb a gin aránya a keverékben.

Sokszor hallattad már, hogy ha igazán szárazat akarsz, „mutasd meg” a vermutos üveget a ginnel teli pohárnak. De ez csak macsó duma. Én inkább azt javaslom, kezdd a 3-1 aránnyal, aztán majd meglátod, neked mi ízlik.

Ha citromhéj-spirállal iszod (az igazi hozzáértők szerint ez az igazi), a citromhéjjal előbb dörgöld be a pohár belső oldalát, így abból az illóolajok az italodba kerülnek. Ha meg nem, csak pottyants egy töltött (hűű, a mandulás az finom) zöld olivát, koktél-hagymácskát vagy pár csepp keserűt a poharakba. A gint és a vermutot egy, nagyméretű jégkockákkal föltöltött edénybe (egy fényes acélséker pont jó lesz). Ian Flemming rosszul lenne, ha hallaná, de tökmindegy, hogy „rázod-e vagy kevered”. De ne sokáig, mert se nagyon hideg, se vizes italt nem akarsz. Oszd szét a poharakba és egészségetekre! – Ne dédelgesd hosszan a poharat, mert a meleg martini már nem jó.

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL