Szabó Anna
Az egyetlen dolog, amire a növénynek igazán szüksége van, az a sok víz. Így akár két méteresre is megnőhet (!), és tavasszal finom vöröses vagy zöld színű szárakat növeszt. A virágzás ideje májustól júniusig tart. Ezt követően nem lehet többé szüretelni, hogy a növény a következő évre regenerálódni tudjon.
A rebarbara a hajdina rokona, ám más növényekkel szemben a levelei ehetetlenek a magas oxálsavtartalmuk miatt. Azonban a szárakon még a virágbimbók is fogyaszthatók.
Már 4800 évvel ezelőtt, a Himalájában használtak rebarbarát, de nem élelmiszerként: a gyökereket gyógynövényként tartották számon. Innen a latin elnevezés is: „Rheum rhabarbarum”, azaz „idegen gyökér”. Csak a 18. században fedezték fel, hogy a szárakat is meg lehet enni.
Az ehető szárak is tartalmaznak kis mennyiségű oxálsavat, ami mértékkel fogyasztva ártalmatlan. A rebarbara azért savanyú, mert alma- és citromsavat tartalmaz. A szárakból általában kompótot, lekvárt készítenek, ami lekvárokba, zselékbe vagy desszertekbe kerül. Mivel a sav megtámadja a fogakat, a rebarbara fogyasztása után legalább fél órával fogat kell mosni.
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK