Kiskert tulajdonosok, piacra járók kalandra fel! Vegyük nagyító alá a hónapos retek, a spenót, a borsó és articsóka előnyös tulajdonságait és elkészítési módjait. A piac harsogó és vidám színfoltja, jó barátja a diétázóknak, hiszen számtalan saláta a barna kenyerekből készült szendvicsek kísérője. Aki nem tud egy hónapot várni erre a finomságra, az ablakában a bio boltokban kapható magocskákat csíráztathatja kis üvegben, így egész évben értékes tápanyagokkal láthatja el szervezetét.
A retek, legyen piros, fekete- esetleg sör- vagy jégcsapretek, egyben megegyezik: alacsony a kalóriatartalma, de kiemelkedően magas a benne található vas és kálium, valamint B3, C-vitamin és folsav. Számos emésztési problémát orvosolhatunk vele, de legjobb hatással az epeműködésre van. Fekete retek kivonattal a patikában is találkozhatunk. A retek kiváló kísérője számos ételnek, de kiváló alapja lehet egy jó salátának.
1 nagy csokor apró szemű retek, vagy 30-40 dkg jégcsap retek,
2 db alma,
1/2 kígyó uborka,
Kapor,
Néhány kanál joghurt,
Diétás majonézből
A joghurtból, a majonézből – egy kis kaporral, sóval, fehérborssal néhány csepp citromlével ízesítve - öntetet készítünk, és az apróra vágott hozzávalókkal elkeverjük. Akár rozsos zsemlébe, pitába töltjük, esetleg frissensült csirkemellel tálaljuk, élvezetes ebédet, vagy vacsorát kapunk.
A magyar konyha méltatlanul száműzte a sűrű, ragacsos főzelékek közzé, pedig frissen vagy párolva is ízletes. Nem mellesleg kiváló A-, E-, B6-, C- és K-vitaminforrás, és mindemellett gazdag folsavban, vasban, káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, jódban és fluorban. Gyakori fogyasztása jó hatással van a vérképzésre, de a tavaszi fáradtság le küzdésében is kiváló társ! Elkészítésekor lehetőleg ne főzzük péppé.
2-3 főtt cékla gumó felcsíkozva,
Lila hagyma,
Tetszés szerint néhány marék friss, zsenge spenót,
Fenyőmag vagy dió.
A felszeletelt lilahagymát dobjuk kevés oliva olajra, sózzuk, borsozzuk és várjunk, míg cseppet elengedi magát. Ekkor dobjuk rá a felcsíkozott céklát, és ha átforrósodott, kísérje a zsenge spenót. Míg a spenót is kicsit összeesik, pirítsunk egy kevés diót vagy fenyőmagot. Az elkészült salátát szedjük tányérra, locsoljuk meg balzsam ecettel, és szórjuk meg a pirított magokkal, amit kiegészíthetünk egy kis lenmaggal is. Innentől már csak a kóstolás van hátra.
A guruló zöldborsók sok fogyókúrázó étrendjéből hiányoznak, hiszen lássuk be, nem annyira kalóriaszegény, mint az eddig említett csemegék. Mégis érdemes becsempészni étrendünkbe, ami ugyan magas cukortartalma miatt ijesztő, de cserébe nagyon jól hasznosuló fehérje, A-, C-, E- és B vitamin komplex forrása! Magas rost tartalma tisztítja a beleket, hatóanyagai pedig kondicionálják az érrendszert. Fogyasztásával vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán épül be szervezetünkbe. Csontozatunk és izomzatunk építésében játszik nagy szerepet. Bánjunk vele okosan a konyhában, a borsó remek salátaalap, mi rendszerint petrezselyemmel társítjuk, de érdemes az angol konyhában bevált borsó-mentapárosítást is kipróbálni!
40 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó,
20 dkg Anikó-, sör- vagy feta sajt,
1 csokor friss menta.
Az öntethez:
olívaolaj,
½ tk dijoni mustár,
1 tk. tetszőleges ecet,
1 gerezd fokhagyma (préselve).
A megpárolt borsót az összevágott mentával, és az felkockázott sajttal összekeverjük, majd a tálalás előtt kicsivel lelocsoljuk az öntettel.
Ugyan nem hazai növény, de remek társ a kilók elleni harcban az articsóka
Miközben testünkből fogy a zsír, a zsírsejtekből az évek során lerakódott méreganyagok bejutnak a keringésbe. Az articsóka a máj legjobb barátja, segít a méregtelenítésben, és a benne található cinarin segíti a májsejtek méregtelenítő tevékenységét, és javítja a zsíremésztési folyamatot. C-, E-, B-vitamin és béta karotin található benne. Gazdag ásványi anyagokban, káliumban, kalciumban, vasban és magnéziumban. Cukorbetegek étrendjébe is érdemes beilleszteni, nemcsak májvédő hatása miatt, de a benne lévő inzulin miatt is, ami kedvezően hat a vércukorszintre.
Ha még nem vagy gyakorlott articsóka-felhasználó, kövesd a profikat, és egyszerűsíts! Gyengén sós, citromos vízben főzd meg az articsóka fejeket, majd egy kis tálkában keverj össze tetszés szerinti olívaolajat sóval, borssal, citromlével és mustárral, majd mártogasd bele a langyosra hűlt szirmokat!
OLVASS TOVÁBB!
Ledobnál pár kilót nyárra? Már most érdemes elkezdeni dolgozni a bikini body-n!
A bikini body elérése sokak számára álom – és igen sokak számára az is marad. A feladat ugyanis nem egyszerű: tiszta célokat, követk...
FOGYÓKÚRA9 hormon, aminek egyensúlyban kell lennie az eredményes testsúlycsökkenéshez
A plusz kilók könnyen jönnek, ám megszabadulni tőlük már közel sem ilyen könnyű, és az egészséges testsúly fenntartása sem a legeg...
FOGYÓKÚRA8 tipp, mellyel könnyedén leszokhatsz a cukorról
Sokszor már a reggelinél több csúszik le belőle a napi egészséges limitnél, pedig a szervezetednek egyáltalán nincs szüksége fehér c...
7 káros esti rutin, mely hozzájárul az éjjeli súlygyarapodáshoz
A túlsúly nem csupán esztétikailag lehet zavaró, hanem számos egészségügyi problémát is okozhat. A hirtelen felszedett plusz kilók a ...
FOGYÓKÚRA4 összetevő, ami segít a lapos has elérésében
Sajnos nincs semmiféle mágikus pirula, ami segítene abban, hogy heti 5 kilót tudj fogyni anélkül, hogy veszélyeztetnéd az egészségedet....
FOGYÓKÚRAMegszabadulhatsz a súlyfeleslegtől, ha behatárolod, hol halmozódott fel és milyen okból
Az elhízás manapság népbetegséggé vált. Ennek az oka a helytelen táplálkozás, az ülőmunka, számos endokrin betegség és egyéb tén...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK