Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
FÉSZEK

Top 6 konyhabútor munkalap! Hogyan válasszunk?

Szerző:
Szabó Anna
Sokféle anyag közül választhatunk. Itt és most megpróbáljuk minden közismert anyag előnyeit és hátrányait is fölsorolni...

.... hogy könnyebb legyen a konyhádat berendezni. (Megfontolandó: nem muszáj minden vízszintes felületnek egyformának lennie, különböző munkaterületre választhatsz más-más burkolatot is.)

 

1) Gránitlap

A gránitlap az, amit legelsőnek választanánk – persze, ha nem kell az árát fontolóra venni.  Maga az elegancia. A kő szépsége még a legegyszerűbben berendezett konyhát is elvarázsolja.

Előnye: hőszigetel, gyönyörű színe van, úgy néz ki, mint ami tömör és örökké tart.

Hátránya: nagyon drága, rengeteget kell vacakolni a karbantartásával, rendszeresen szigetelni kell, megmaradnak rajta a foltok, megrepedhet, elég kevés színárnyalatban létezik.

2) Csempe

A csempe tartós és könnyen tisztítható. Olcsó! És mert egyszerre csak kis felületet kell burkolni vele, házilagosan is elvégezhető.

Előnye: Lehet rá forró edényt rakni, könnyű tisztítani, rengeteg féle árú, méretű, színű kapható.

Hátránya: Nem teljesen sima a munkafelület, a csempék könnyen elpattanhatnak, a sarkuk letöredezhet, a fugák bepiszkolódnak.

3) Laminátok

A laminátok könnyen tisztítható műanyag bevonattal vannak ellátva. Könnyen méretre vághatóak, a vágott éleket eldolgozzák, vagy legalábbis elfedik.

Előnye: millióféle színben kapható, könnyű tisztán tartani, tartós és olcsó.

Hátránya: a karcolások és hiányok a felületén javíthatatlanok, ha tartós és szép szélét szeretnénk, az viszont majdnem megfizethetetlen.

4) Tömörfa felületek, hentes „blokk”

A fa felületeknek finom meleg a színe, elméletben nagyon sok árnyalatra, sőt színre színezhetők, különféleképp felületkezelhetőek.

Előnye: könnyen tisztítható, sima, ha szükséges, csak le kell csiszolni és újrakezelni

Hátránya: idővel a víz és a zsíros foltok ártanak neki

 

 

5) Rozsdamentes acél

Modern és „profi” kinézetet ad a konyhának. Hőálló és tartós. Méretre készítik, így résmentes a felület.

Előnye: Hőálló, könnyű tisztítani

Hátránya: Drága, zajos, behorpadhat, nem lehet rajta vágni.

6) Márvány

Drága, ezért ritkán lehet csak konyhákban látni. Hogy mégis legyen a konyhádban valami luxus, kis felületen azért használhatod. Mondjuk a sütő környékén, egy „szigeten”. A márvány folyamatos karbantartást igényel, könnyen lesz foltos. (Bár mostanában lehet olyan szigetelő-bevonatot kapni rá, ami késlelteti a foltosodást.)

Előnye: vízálló, gyönyörű

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL