Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
FÉSZEK

Számít, hogy milyen anyagok és színek vesznek körül nap mint nap bennünket?

Szerző:
Szabó Anna
A rövid válasz az, hogy igen! Bővebben azonban arra is kitérünk cikkünkben, hogy milyen hatással van hétköznapi közérzetünkre a környezetünk, miért fontos a színek és anyagok harmóniája és hogy mi a melegburkolás előnye otthonunkban, irodánkban. Ha te vagy kollégáid gyakran érzitek magatokat lehangoltnak, lehet, hogy csak egy kis környezetváltozásra van szükségetek!

Környezetünk szerepe a közérzetünk alakításában

A környezetünknek jelentős hatása van a mindennapi közérzetünkre és hangulatunkra. Biztos te is észrevetted már, hogy a borongósabb napokon a kedved is kicsit rosszabb, mint amikor süt a nap odakint. Ez egy összetett jelenség része, a napfény hatására ugyanis olyan hormonok termelődnek a szervezetünkben, amik befolyásolhatják hangulatunkat és még az esti alvásminőségünket is.

 

Másrészt a fénynek jelentős szerepe van abban, hogyan látjuk környezetünket, mennyire élénkek a minket körülvevő színek. Ugyanazt a pirosat fakóbbnak érzékelhetjük gyenge fényben vagy szürkületben, mint a tűző napon vagy akár lámpafényben. A megfelelő világítás mellett azonban a színek és textúrák is komoly befolyással lehetnek általános hangulatunkra és közérzetünkre.

Még a padló sem mindegy!

Nemcsak esztétikai szerepe van a jó padlóburkolat kiválasztásának, hanem egészségünket, közérzetünket is befolyásolhatja, min járunk nap mint nap. A szőnyegek például kellemes atmoszférát teremthetnek, puhaságukkal, színükkel. Strapabíróságuknak és sokszínűségüknek köszönhetően pedig gyakran választják őket padlószőnyeg formájában irodai környezetbe is. A színe mellett azonban a padló anyaga is fontos kérdés a berendezés során.

Habár egyre elterjedtebb, hogy valaki lakberendező segítségét kéri belső tereinek berendezésére, még mindig sokaknál okoznak fogalomzavart a hideg- és melegburkolatok. Mi a különbség ezek között, hol érdemes használni őket és milyen hatással lehetnek akár a motiváltságunkra is? Olvass tovább!

Melegburkolatok

A melegburkolás és hidegburkolás között nemcsak a burkolatok típusában, hanem lerakásuk módjában is komoly különbségek vannak. Ezért bármennyire magától értetődőnek is gondoljuk a folyamatot, mindig érdemesebb inkább profikra bízni a kivitelezést. Különösen, ha nem szeretnénk, hogy gyönyörű parkettánk vagy laminált padlónk néhány éven belül úgy nézzen ki, mintha évtizedek alatt elhanyagolták volna.

 

A legnépszerűbb melegburkolatok közé tartozik a fapadló, mint a parketta, a laminált padló vagy a parafa burkolatok. Ezek jól megállják a helyüket a nagyobb forgalmú területeken, például nappaliban vagy irodában is. Közben pedig megmarad kellemes komfortérzetünk is, ugyanis komfortos hőérzetet biztosítanak.

 

A melegburkolás sajátos anyagai közé tartoznak továbbá a rugalmas burkolatok is, amik sok esetben nemcsak költséghatékonyak, hanem praktikusak is. Ilyen például a PVC padló, a szőnyeg, a linóleum és a gumi burkolat is, amelyek egyedi igények kiszolgálására is képesek. Létezik például antisztatikus és antibakteriális PVC padló, valamint hő- és hangszigetelő, vízálló vinyl padló is.

 

A kiválasztásnál azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve új járófelületünk. Az irodai székek görgői például nagyon meg tudják viselni a rugalmas PVC padlókat és rövid időn belül felfedezhetjük rajtuk a kopás jeleit. Emiatt ajánlott inkább a szőnyeg választása.

Hidegburkolatok

A hidegburkolatok meglehetősen strapabíróak. Kemény, hideg felületüknek köszönhetően azonban könnyen rideggé tehetnek egy helyiséget. Ezért is használják őket többnyire konyhában, fürdőszobában, illetve előtérben viszonylag kis mennyiségben.

 

Manapság ugyan már létezik olyan változatuk is, ami például fa mintázatot igyekszik utánozni. Ez szintén jól mutathat például egy közösségi térben, rálépni azonban egészen más élményt nyújt. Ha fontos, hogy a helyiség melegséget árasszon, akár a nappalinkról, akár az üzlethelyiségünkről, vagy irodánk fogadóteréről van szó, érdemes inkább a melegburkolatot választani. A hidegburkolatokat pedig meghagyni a vizes helyiségeknek.

Textúrák és árnyalatok

Vannak bizonyos textúrák és árnyalatok, amik növelik komfortérzetünket, mások élénkítően hatnak ránk, míg megint mások nyomasztóak és fárasztóak lehetnek. A narancs és a sárga például két olyan meleg árnyalat, ami egyszerre fokozza jókedvünket és van jótékony hatással éberségünkre. Ha van rá lehetőségünk, a sima fehér vagy bézs falak helyett ezért érdemes legalább egyet-kettőt élénkebb árnyalatúra festeni az irodában is. A zöld és a türkiz pedig a stressz csökkentését segíthetik elő, miközben fokozzák a kreativitást is. Anyagok közül pedig a fa, a len- vagy a zsákvászon lehet jó választás a számunkra, ha a célunk például egy komfortos iroda kialakítása.

 

Az anyagok és színek, amik mindennap körülvesznek minket tehát nagy hatást gyakorolnak közérzetünkre és hangulatunkra. Ezért akár saját otthonunkat, akár irodánkat rendezzük be éppen, érdemes kellő odafigyeléssel kiválasztani őket.

 

otthontippek fészek burkolás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL