FÉSZEK

Szabályok, amiket tudnod kell, mielőtt felújításba kezdesz

A sok DO IT YOURSELF videó arra ösztönöz minket, hogy hajlamosak legyünk azt feltételezni magunkról, hogy mi mindent – de tényleg MINDENT – képesek vagyunk saját magunk megcsinálni. A lakásfelújítással kapcsolatban találhatunk 5 perces videókat arról, hogyan rendezte be teljesen újra a lakását egy influenszer, vagy hogyan festette ki lakását egyedül a jó erőben lévő, jó testű srác, akit már több tízezren követnek. Ettől elhisszük, hogy természetesen mi is gyorsan és könnyedén képesek vagyunk bármilyen felújításra.

Ez a cikk azért készült, hogy eloszlassuk a kételyeket. Nem, nem mindig ilyen egyszerű a projekt, és ha mégis belefognál, akkor van egy-két szabály, amit mindenképpen érdemes betartani, hogy ne legyen egy igen rossz élmény belőle, vagy akár ne sérülj meg az egyes munkálatok során.


3 ijesztő dolog, ami megtörténhet, ha magad újítasz fel


Csőtörés és áramütés


Érdemes tudnunk, hogy hol találhatóak a közművezetékek. Ennek hiányában gyorsan elöntheti a lakásunkat a víz, ami tetemes károkat okozhat. Ugyanez igaz a villanyvezetékekre, hiszen áramtalanítás nélkül súlyos áramütést is szenvedhetünk.
 

Azbeszt és ólom veszélyek

Egy régi festék, csempe eltávolításánál vagy a padló munkálatainál veszélyes anyagok szabadulhatnak fel, amelyek kismértékű belégzése is mérgező lehet.


Halláskárosodás


Talán azt gondolod, hogy ezt a kis időt kibírja a füled, bármilyen hangos gépeket is használsz vagy műveleteket végzel. Ez bizony koránt sincs így, ezért lehet, hogy egy hetes időtartam alatt már halláskárosodást szenvedsz el.

Az első veszélyt megfelelő szaktudással, az utóbbi kettőt, a megfelelő munkavédelmi eszközök használatával kerülheted el. Soha ne feledkezz meg a munkavédelem fontosságáról! A felújítás ugyanis sok veszéllyel járhat.

Mit adhat egy felújított otthon? – Életünkhöz illeszkedő kialakítás, berendezés és hangulat


Amikor új élethelyzetbe kerülünk, akkor megváltoznak az otthonunkkal kapcsolatos igényeink és elvárásaink. Ha otthonunkat az új körülményekhez illően alakítjuk át, akkor mindennapi tevékenységeinkhez és a lakásban élőkhöz is jobban tud illeszkedni.

Amennyiben túl régóta lakunk egy helyen, egy felújítással új életet adhatunk otthonunknak. Nemcsak az elavult burkolatokat, bútorokat cserélhetjük le, hanem trendi designt és teljesen új hangulatot teremthetünk.


A leggyakrabban felújított helyiségek


A két legnépszerűbb helyiség a felújításra a fürdőszoba és a konyha. Egyúttal ezek a felújítási projektek a legköltségesebbek. A fürdőszobában a leggyakoribb munkálatok a festés, a csempe-, padló-, szaniterek- és a bútorok cseréje. A konyhában a konyhabútorok cseréjére kerül leggyakrabban sor.

A pandémia a felújítási igényekre is hatással volt. Jóval többen szeretnének dolgozószobát kialakítani, akár több munkaállomással. A megnőtt otthon töltött idő miatt pedig fontosabbá vált a levegő minőségének, hőmérsékletének javítása és a megfelelő hangszigetelés biztosítása is.


Ezeket a szabályokat mindig tartsd be, ha felújítasz


Bejelentési kötelezettségek

Három eset lehetséges a felújítások tekintetében: engedélyköteles, bejelentés alapján végezhető és nem engedélyköteles munkálatok. Tájékozódj és tedd meg a szükséges bejelentéseket!


Társasházi szabályok


Minden felújítás előtt érdemes átnézned a társasház házirendjét, hogy tudd, milyen napszakokban és napokon végezhető zajos munka a házban. Ha ezt figyelmen kívül hagyod, nagyobb összegű pénzbírságot is kiszabhatnak rád.


Szomszédok és lakók tájékoztatása


Érdemes már jóval a munkálatok megkezdése előtt írásos tájékoztatást adni a társasház lakóinak, illetve a szomszédoknak arról, hogy hol, mikor és milyen munkálatokba kezdesz, és ez várhatóan milyen zajjal, kellemetlenséggel járhat számukra. A közös képviselőt se felejtsd el!


Zaj


Érdemes tisztában lennünk a zaj-és rezgésterhelési határértékekkel. A kapcsolódó rendeletben megtalálhatjuk a betartandó határértékeket.


Munkavédelem


A felújításra, ha saját magad végzed, érdemes munkavédelmi eszközökkel felkészülnöd. Amire a leggyakrabban szükség van: munkakesztyű – amely védi a kezet és tisztán tartja azt; védőszemüveg – minden munkatípushoz megtalálod a megfelelőt; füldugók- a halláskárosodás kivédésére az adott géphez tartozó zajnak megfelelő változatban ajánlott kiválasztani; maszkok – a mérgező gázok és por kivédésére; acélorrú munkacipő vagy bakancs, illetve munkaruha – a test fizikai védelmére.


Mikor bízzuk profikra a munkát?


Ha nem vagyunk elég biztosak abban, hogy megfelelő tudással rendelkezünk a felújítási munkálatokhoz, akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét! A legfőbb veszélyek és károk elkerüléséhez jól jön a szaktudás! A munkavédelmi eszközök helyes használata is fontos, amit igazán csak egy gyakorlott szakember ismer.

Ha felújításba kezdünk, az előkészületek éppen ugyanolyan fontosak, mint a költségek kalkulációja. Hiszen hiába gyűjti valaki össze a pénzt, vagy veszi fel a hitelt a felújításra, ha nem megfelelő felkészültséggel vág bele, annak negatív következményei lesznek. Alapos felkészültséggel, a megfelelő információk összegyűjtésével, a környezet tiszteletben tartásával és a megfelelő szakemberek bevonásával viszont egy jó felújítási élménnyel teremtheted meg álmaid otthonát.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL