FÉSZEK

Régi-új trend: öltöztesd vidéki hangulatba a lakásod!

Idézd meg a vidék hangulatát illatokkal és díszekkel. De még jobb, ha a kettőt ötvözöd, hisz nincs is szebb a természet adta varázsnál.


Minden alkalommal, amikor egy lehullott levelet viaszos papírlapok között lepréselsz, máris kézművesnek érezheted magadat. A föld ajándékainak megőrzése és tartósítása, hogy a környezetedet díszítsd vele, olyan hagyomány, amelyik sosem megy ki a divatból. Kagylóképek, potpourri, zsinórra fűzött szárított almák- a természet gazdagsága mindig felkeltette a kreativitás, és ablakot nyit a váltakozó évszakokra. A friss virágok és az édesen illatozó gyógynövények tavasszal és nyáron a legkedveltebb alapanyagok; a falevelek és a tök az őszi aratás idejét jelzik; a pomander és az örökzöld koszorúk a téli ünnepek közeledtét mutatják, és barátságosabbá teszik az otthonodat a tavaszig tartó, hosszú időszakban. Aztán kinyílik a barka és kipattannak a rügyek, minden zöldülni kezd, és velük a kézművesség is újjászületik. 

 

Ihletet adó emlékek

A régi idők alkotóinak a saját kertjükből származó anyagokra kellett hagyatkozniuk. Ma is hasonlóan gyűjtögethetsz és alkothatsz, csak sokkal könnyebb beszerezned a hozzávalókat. A kreatív- és a virágboltokban, a kertészetekben minden, még a legkülönlegesebb alapanyag is hozzáférhető. Kagylókat vásárolhatsz több száz kilométerre a tengerparttól, fenyőtoboz-koszorú kerülhet ki egy sivatagi műhelyből is. A siker garantált: a természetes alapanyagokkal nehéz melléfognod.

És a lelkesedésed, hidd el, elindítja majd a lavinát. A súlyos könyvet, amelyik alatt lepréselted a virágokat, hamarosan felváltja egy virágprés. Egy használaton kívüli szoba esetleg műhellyé alakul. Egy jól sikerült szőlővessző-koszorút egy egész sor koszorú követ, amelyeket, észre sem veszed, és már el is ajándékoztál.

Azok a dolgok, amelyeket természetes alapanyagokból készíthetsz, pontosan olyan sokfélék, mint a természet maga. Sok alkotás virágokból és gyógynövényekből indul ki, hiszen annyira szépek és könnyen hozzáférhetők. A friss csokrok egész évben a lakás pompás díszei, és mindig örömmel fogadott ajándékok. Rendezd el őket egy hangulatában hozzájuk illő, egyszerű vázában, kaspóban. Bájosak a préselt virágból készült könyvjelzők is, amelyek alapanyagát kora reggel, a harmat felszáradásakor gyűjts.

A szárított gyógynövényekkel és virágokkal megtöltött illatos zsákok, girlandok, a koszorúk és a csokrok sokáig tartó szépségük és halvány színeik miatt kedveltek. Díszíthetnek asztalokat, lépcsőházakat, és a falra is felakaszthatók. Egy száraz, sötét padláson vagy fészerben lógasd fel a virágokat és a gyógynövényeket, vagy fektesd őket búzakorpát vagy más tartósítószert tartalmazó dobozba. A szárított virágokat belevarrhatod régi szövetszalvéták vagy terítőből levágott darabok közé, megtölthetsz vele kis selyemzsákokat, de csokorba is rendezheted őket. Az extrém méret izgalmas hatást kelt: készíts egészen pici, illetve hatalmas csokrokat.

 

 

Hagyományőrző illatosítók

Gyűjtsd a szárított gyümölcsöket és virágokat, leveleket, gubókat és fűszálakat hatalmas csokrokba, vagy fonj belőlük dekoratív ajtódíszt. Jóval azelőtt, hogy a szagatalanítók és az illatosítók elterjedtek volna, a pomanderek tartották a szobákat és az embereket frissen. A pomanderkészítés időtálló hagyomány, és roppant egyszerű: szúrj egész szegfűszegeket almákban és citrusfélékbe, aztán tegyed őket száradni egy tál fűszerbe. Az illatukat évről évre megújíthatod néhány csepp illóolajjal.
Maga a készítési folyamat is lehet dekoráció. A száradó virágcsokrok, ha egy függönyrúdra akasztod őket az ablak elé, függönyként szolgálnak. Míg a hatalmas, mázas tálban száradó, szegfűszeggel megtűzdelt pomander már a száradás alatt is illatosít.

 

 

Az újra felfedezett potpourri

Készíts potpourrit a mezőről és a kertből származó hozzávalókból: összekeverhetsz gyógynövényeket és szárított virágokat, fenyőtobozt, citrusfélék héját, fahéjrudakat, dióféléket, leveleket és fakérget. Adj hozzá íriszgyökeret (tartósítóként használatos) és bőséges mennyiségben őrölt fűszereket, például szegfűborsot, szerecsendiót, szegfűszeget és fahéjat.

Ha erősebb illatú potpourrit szeretnél, csepegtess a keverékre illóolajokat, például cédrust, fahéjat, szegfűszeget, narancsot vagy tömjént. Viszont, ha színesebbé szeretnéd tenni, szórj bele szárított virágfejeket. Hagyd a potpourrit lefedve állni két-három hétig, hogy az illata kialakuljon.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL