FÉSZEK

Miért fontos, hogy milyen törölközőt használunk?

Törölköző: számtalan célra használjuk nap mint nap, közvetlenül érintkezik a testünkkel, a bőrünkkel, mégsem szentelünk túl nagy figyelmet neki. Általában csak a leginkább szembeszökő tulajdonságait – a színét, a mintáját, esetleg az anyag puhaságát – vesszük észre, csak ezekkel számolunk, ha törölközővásárlásra adjuk a fejünket. De miért is van ez így? Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen törölközőt választunk! Ráadásul ma már annyi típusa van, hogy ez sem könnyíti meg a választást. Mi most mégis igyekszünk ebben segíteni.

Törölközőhasználat egyszeregy

A törölközőhasználatnak van néhány olyan alapszabálya, amelyeket mindenképpen be kell tartanunk – mindegy, hogy prémium törölközővel vagy a legegyszerűbb fajtákkal törölközünk. Az első – és talán legfontosabb –, hogy mindig külön-külön törölközőt használjunk az arcunkra, a testünkre és kéztörlésre. Ez higiéniai szempontból elengedhetetlen, de még az arcbőrünk is meghálálja majd. Ezen kívül az is lényeges, hogy mindig olyan helyen tartsuk a törölközőket, ahol minél hamarabb megszáradhatnak. Így nemcsak kellemes marad az illatuk, de a baktériumok is kevésbé tudnak elszaporodni rajtuk.
 

 

.

Miért fontos, hogy milyen törölközőt használunk?

Ahogyan említettük, ma már számtalan típus közül választhatunk, ami megnehezítheti a legmegfelelőbb törölköző kiválasztását – pedig közel sem mindegy, hogy milyen darab mellett tesszük le a voksunkat. Nézzük, mit kell figyelembe venni!

Egyrészt a méretet, hiszen az arcunkra vagy kéztörlésre felesleges egy nagyot „elpazarolnunk”. Ha pedig például strandtörölközőt keresünk, akkor a sima, zuhanyzáshoz használt daraboknál nagyobbat érdemes vennünk. Általában a szín is meghatározó, aminek az esztétikum mellett funkciója is lehet: színkóddal megkülönböztethetjük például a családtagok saját törölközőit. Ugyanez a helyzet a mintákkal is – amikkel ráadásul a törölközőnk egyfajta dizájnelem is lehet a fürdőszobánkban.

Az egyik legfontosabb dolog mégis talán az anyag. Gondoljunk csak bele: egyáltalán nem mindegy, kellemes-e a törölköző érintése, illetve hogy milyen a nedvszívó-képessége. Léteznek például a gyapotból készült pamuttörölközők, amelyeknek számtalan típusát ismerjük. Ezek közül választhatunk velúr felületűt vagy akár frottírt, amelyik számunkra szimpatikusabb. A pamutnál drágább, azonban sokkal jobb minőségű a len, aminek magasabb a nedvszívó-képessége és tartósabb is. Általános szabály, hogy a jobb anyagokért magasabb árat kérnek el – ne sajnáljuk rá a pénzt!

Ezek alapján mi magunk dönthetjük el, hogy mi a legfontosabb egy törölközőben. De azt biztosan láthatjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen törölközőt használunk. A megfelelő darabokkal ugyanis az életminőségünk és a tisztálkodás élménye is javulhat. Emellett egy prémium törölköző megvásárlása hosszú távú befektetés is, hiszen bár az ára magasabb, sokkal hosszabb ideig használhatjuk.


Gondoskodjunk róluk!


Ha már van néhány szuper törölközőnk, akkor a minőségüknek megfelelően kell róluk gondoskodnunk is. Ha már gondoskodás, akkor a tisztán tartással kell kezdenünk. A legtöbben nem mossák elég gyakran a törölközőiket. Azt, amivel az arcunkat töröljük tisztára, legalább két-háromnaponta mossuk ki, ha aknéra hajlamos a bőrünk, akkor ennél gyakrabban is mehet a mosógépbe. De a többi törölközőt sem érdemes egy hétnél tovább használni. Így megelőzhetjük a baktériumok elszaporodását, a kellemetlen szagok kialakulását, de még a törölközőnk élettartamát is meghosszabbíthatjuk.


A mosás sem mindegy, hogy hogyan történik. A törölközőket válasszuk szét az összes többi szennyestől, és színek szerint is csoportosítsuk őket. A mosógépet legalább hatvanfokos programra állítsuk, és a mosószer-öblítő kombináció mellé adhatunk a mosáshoz mosószódát is. Ami a szárítást illeti, a szárítógép helyett érdemes a szabad levegőn, kiterítve szárítani őket. Ezzel elkerülhetjük az esetleges kellemetlen szagokat vagy az anyag minőségének romlását. A törölközőket ezután száraz helyen tároljuk a következő használatig.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL