Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
FÉSZEK

Mi az a kokedama? Beavatunk a japán kertészet rejtelmeibe!

Szerző:
Szabó Anna
A kokedama egy hagyományos japán kertészeti technika, aminek lényege, hogy a növényeket gömb alakú, moha borítású golyókba ültetik. Ez a technika a bonsaihoz hasonlóan a japán kertészeti művészet egy formája. Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a világ különböző részein, köztük Nyugaton is.

A kokedamát úgy hozzák létre, hogy a növény gyökereit egy gombócba vagy gömbbe tekercselik, amelyet mohával vagy sphagnum mohával fednek be. A kokedama megjelenése egyedülálló és organikus, lehetővé téve a növények kreatív és dekoratív elhelyezését. Gyakran le is lógatják, hogy még látványosabb legyen az otthonokban, teraszokon vagy kertekben.

A kokedama növények széles skáláját foglalhatja magában, beleértve a szobanövényeket, a kis cserjéket és a lágyszárú növényeket is. A népszerű növények között szerepelnek a páfrányok, a szobai futónövények, a gyümölcsfák és még a bonsai fák is. Ez a kertészeti stílus ráadásul nemcsak esztétikailag vonzó, hanem a gondozása is viszonylag egyszerű. A golyók rendszeresen öntözhetők és könnyen karbantarthatók, emellett a kialakításuk lehetővé teszi a cserét vagy átültetést is, ha szükséges.

A kokedama tehát izgalmas és kreatív módja annak, hogy zöld életet vigyünk otthonunkba vagy kertünkbe, miközben továbbvisszük a japán kertészeti hagyományokat is.

japán kertészet kokedama
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL