FÉSZEK

Hogyan rendezzük be nappalinkat? Mit ne tegyünk?

Szerző:
Szabó Anna
A nappali az lakásunk szíve, ezért olyan hangulatos helyiséggé kell varázsolnunk, ahol otthonosan érezhetjük magunkat, ahol önfeledten tudunk pihenni, vendégeket fogadni, vagy tévét nézni. Megmutatunk néhány ötletet és trükköt, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk, hogy a tipikus lakberendezési hibákat elkerüljük és nappalink tényleg otthonunk oázisává változzon.

.

A legnagyobb hibát valószínűleg az ülőbútorok kiválasztásával tudjuk véteni - nem mindegy, ugyanis, hogy egy óriási U alakú ülőgarnitúra kerül a nappalinkba vagy egy elemes kanapéval, a tér a későbbiekben is szabadon alakíthatóvá válik.

Nézzük sorban, hogy melyek a leggyakoribb lakberendezési hibák és hogyan tudjuk őket elkerülni:

Bútorok elrendezése egy nagy méretű nappaliban

Ha nagy a nappalink ügyeljünk rá, hogy ne állítsunk minden bútort körben a fal mellé. A szoba így túl sterilnek hat majd, és tánctér jön létre a szoba közepén. A nyitott polcok segítségével például a nagy helyiségeket különálló lakóterületekre oszthatjuk, és tároló helyet hozhatunk létre a könyveink vagy egy-egy mutatós dekorációs elem számára. A kanapé is állhat a térben, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl nagy méretű és maradjon elegendő hely körben az akadálymentes közlekedéshez. A térben okosan elhelyezett kisebb, praktikus bútorok pl. lerakóasztalok, vagy egy-egy nagyobb méretű növény csodákra képesek.

Kép: The Spruce

Túl nagy bútorok egy kis térben

Ha kicsi a nappalink, akkor feltétlenül mondjunk le a nagyméretű ülőgarnitúráról. Csak egy kétüléses kanapét tegyünk be a szobába, és ha több ülőhelyre van szükségünk egészítsük ki a kanapét kisebb fotelekkel és puffokkal, így a szoba szellősebbnek és nagyobbnak hat majd. A kanapé és a szekrények magasabb lábakon álljanak így könnyedebbnek látszanak majd. Jó ötlet, ha a TV-t, kisebb szekrényeket a falra szereljük, a padlófelületünk így megmarad és a szoba optikailag nagyobbnak tűnik majd. 

Multifunkciós bútorok

Ha tehetjük válasszunk olyan bútorokat a nappalinkba, melyek több funkcióval rendelkeznek. Különösen kisebb helyiségekben rengeteg helyet takaríthatunk meg így. A kanapéba például kerülhet ágyneműtartó, vagy akár egy kényelmes vendégágy is. A puffokba és dohányzóasztalokba is kerüljön tároló, mert tökéletes helyet biztosítanak majd magazinjaink, vagy akár a nappaliban használt plédek, párnák számára. A nappaliba kerülő szekrényekre kerüljenek ajtók, polcok, fiókok így nem csak esztétikailag dobják fel a szobát, hanem extra tárolóhelyet is nyerünk általuk.

Kép: Novo Home - ADA

Nem megfelelő falszín kiválasztása

Mielőtt az egész helyiséget színesre festenénk, először egy kis területen fessünk fel mintákat a falra. Akár több színt is kipróbálhatunk egymás mellé festve, hogy teszteljük az összhatást.  A színek a dobozban ugyanis teljesen másként mutatnak, mint a nappalink falán.  Hagyjuk a festéket teljesen megszáradni és utána döntsünk. Száradás közben ugyanis változik az árnyalat. A tökéletes szín kiválasztásához nézzük meg a felfestett mintákat különböző napszakokban, ill. napfénynél és lámpafénynél is, mert a színhatást a fényviszonyok is jelentősen befolyásolhatják.

Túl kicsi vagy túl nagy szőnyeg

A szőnyeg sokkal otthonosabbá teszi a szobát és tökéletesen strukturálja a helyiséget, de zavaró is lehet - különösen, ha a méret nem megfelelő. Egy túl nagy szőnyeg túlságosan uralkodó lehet a szobában, a túl kicsi pedig aránytalannak tűnik majd és nem érjük el vele a kívánt hatást. Minél kisebb a nappali, érdemesebb annál kisebb szőnyeget választanunk, hogy a szoba vizuálisan ne zsugorodjon. Ha bizonytalanok vagyunk, vásárlás előtt jelöljük ki a méreteket a padlón egy maszkoló szalag segítségével. Így jobb benyomást kapunk arról, hogy a tervezett méret megfelelő lesz-e.

Kép: The Spruce

Világítás

Csak egy lámpa van a mennyezeten? Hogy lesz így otthonos a nappalink?

Mindenképpen használjunk több fényforrást a nappaliban, és fontos, hogy a fényerő is szabályozható legyen, így minden esetben az aktuális hangulatunkhoz igazíthatjuk a világítást. Helyezzünk el egy állólámpát a kanapé mellett, alakítsunk ki rejtett világítást a mennyezeten, használjunk direkt világítást az íróasztalon. Különleges hatást érünk el, ha megvilágíthatjuk kedvenc képünket a falon. A legjobb, ha a mennyezeti lámpán kívül még legalább 2-3 különböző fényforrást használunk a nappaliban.

Dekorációk és kiegészítők mértékkel

Ha egy dekorációs üzletben sétálgatunk általában nagyon nehéz megállni, hogy ne vegyük meg a huszadik gyertyatartót, vázát, tálat vagy díszpárnát a nappaliba, de muszáj mértéket tartanunk! Ha azt szeretnénk, hogy nappalink nyugalmat árasszon és hívogató legyen, akkor ne zsúfoljuk tele kacatokkal. Csak pár nekünk tetsző tárgy legyen kint a polcokon, és ezeket cserélgessük szezonálisan évszakok, ünnepek szerint.

Kép: My Domaine

Túl sok különböző szín és alapanyag

Az utolsó és talán a legfontosabb tanács, hogy véletlenül se váljon kaotikussá a nappalink.
Ha méteres párnahegy van a kanapén, a bútoraink különböző fafajtákból készültek, a függönyünk csíkos, de a szőnyegünk virágmintás, akkor a vad kombinációk ugyan életet lehelnek a helyiségbe, de az összkép nem lesz harmonikus, és az átgondolatlanság, rendetlenség érzetét kelti majd.

Ha biztosra szeretnénk menni és megnyugtató, elegáns hatást szeretnénk elérni, akkor válasszunk egy természetes, világos színt és ennek árnyalatait használjuk fő színként. Ehhez a harmonikus kiindulóponthoz hozzáadhatunk egy vagy két kontrasztos színt, amelyeket megfelelő adagokban használjunk. A lakberendező, belsőépítész szakemberek által harmonizáló színekből összeállított színpaletták sokat segíthetnek a döntésben.

fészek otthon otthontippek nappali
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL