Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
ÁLLATI CUKISÁGOK

Úgy döntöttél, kölyök kutyát szeretnél?

Szerző:
Szabó Anna
Először is tudnod kell: a kölyökkutya a létező legnagyobb felelősség az állattartás terén. Nem is gondolnád, mennyi útvesztőben találhatod magad, ha nem vagy körültekintő és felelős. Íme, néhány tanács, ami segít a választásban.

 

Ahogy egy autó, de akár egy joghurt megvásárlása előtt is olvasunk, kérdezünk, érdemes ezt megtennünk egy kiskutya beszerzése előtt is - hiszen itt egy komoly, szerencsés esetben 15 évre szóló döntést fogunk meghozni. Még az élelmiszereknél is megnézzük a szavatosságot, az
összetevőket, hát tegyünk így egy kutyakölyök vásárlása előtt is! Kérdezni nem kerül semmibe, viszont a válaszok ismeretében eldönthetjük, vállalunk-e rizikót, vagy valóban egy boldog,egészséges kiskutya fog körülöttünk szaladgálni hosszú éveken át.


Egy kiskutya legfontosabb "kellékei"

A legfontosabbak: a már 4 hetes kortól elkezdett féreghajtás, 6 hetes kortól az oltási program, szocializáció az anyukája és a testvérei körében minimum 8 hetes koráig, a chip, melyet jogszabály is előír, és a szülők genetikai betegségektől való mentessége, melyről az állatorvosok a szűrések elvégzésekor igazolást állítanak ki. De menjünk szép sorban, mi miért fontos, és honnan tudhatjuk, hogy nem veszünk "zsákbakutyát":

*****

*****


1. A féreghajtás


Az anyakutya szervezetében, még a legalaposabb, legrendszeresebb féreghajtások mellett is élnek férgek. Ezek az anyatejen keresztül bejutva a kiskutya szervezetébe szaporodni, növekedni kezdenek. Amennyiben a férgek nagy számban felgyülemlenek, a kiskutya nem fejlődik, hiszen a bevitt tápanyag nem tud felszívódni. Ez a későbbiekben a növekedése, immunrendszere szempontjából komoly hátrányt jelent. Ráadásul a túl nagy mennyiségű féreg későbbi kihajtása nagyon komoly mérgezési tüneteket, akár a kiskutya halálát is okozhatja (féreg toxikózis). A rendszeres féreghajtást az állatorvos igazolja kiskutyánk Egészségügyi könyvében.


2. Az oltási program


Sajnos nagyon sok fertőző betegség okozhatja egy kölyökkutya halálát. Ilyen például a parvó, vagy a szopornyica. Az alap védettséget a kiskutya az úgynevezett föcstejjel megkapja (persze csak akkor, ha az anyakutya rendelkezett a védőoltásokkal), azonban ez a védettség fokozatosan leépül a szervezetben. 6 hetes kor körül teljesen kiürül. Ha ekkor nem kapja meg az első oltását, rendkívül fogékony lesz ezekre a betegségekre. A védőoltásokat aztán kéthetente ismételni szükséges, hogy az immunrendszer kellően felkészülhessen ezekre a vírusokra és leküzdhesse őket, ha esetleg kutyánk a későbbiekben találkozna velük. A védőoltások beadását szintén az állatorvos igazolja a kiskutya Egészségügyi  (Oltási) könyvében.


3. Szocializáció a mamakutya és a testvérkék mellett


Ahogyan egy embergyereknek is nagyon fontos a nevelés, ez a kutyákról is elmondható. Mivel a kutya a farkasoktól származik, így az alap "kódolása" a falkaszellem. A falka az ő családja, és ahogy minden családban vannak szokások, így ez a kutyáknál is megvan. Az, hogy szabad-e harapni, és ha igen, akkor mekkorát és mikor, szabad-e morogni, ha igen, akkor mikor. Mit tegyen, ha alszanak körülötte, mit tegyen, ha fázik, ha éhes, ha szomorú, ha vidám. Azt gondolhatjuk, hogy ezt mi is meg tudjuk tanítani a kiskutyának, de ne feledjük, mi nem beszélünk "kutyául", a testvérek, az anyukája viszont igen. Nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha már babakorban megtanulja kiskedvencünk, hogy nem ő a főnök, ha babakorban megtanulja, hogy ha alszunk, akkor neki is aludni illik, hogy a saját helyünkre nem piszkítunk (erre alapul aztán a szobatisztaság), nem harapunk túl nagyot, mert az a másiknak fáj (hiszen neki is fáj, ha a testvére nagyot harap). Ahogy egy kisgyereknek a kisgyerek az igazi játszótársa, úgy a kutyáknak a fajtársai. Ahogy nem adunk egy néhány hetes gyereket bölcsödébe, óvodába, úgy egy kiskutyát sem szakíthatunk el túl korán az anyjától. Kiskutyánk "neveltetéséről" személyesen is meggyőződhetünk, ha ellátogatunk oda, ahonnan vásárolni szeretnénk, és nem elégszünk meg azzal, ha egy parkolóban, piacon a kezünkbe nyomják a jövendő családtagunkat.


4. A chip


A chip egy rizsszem nagyságú, önmagában nem sugárzó, semmilyen káros anyagot nem kibocsátó "szerkezet". Viszont egy chipleolvasó segítségével leolvasható egy számsor belőle. Ez a számsor lesz a kiskutyánk személyi száma, mely egyedileg azonosítja, bárki, bárhol is olvasná le. Fontos, hogy a számsorhoz tartozó adatokat az állatorvos rögzítse egy adatbázisban, hiszen így nyeri el funkcióját. Bár mindenki úgy gondolja, az ő kutyája sosem fog megszökni, sosem fogják ellopni, mégis rengeteg kóbor kutya szaladgál, akiket sosem lehet hazajuttatni, mert a megtaláló és az elvesztő valahogy elkerülik egymást. Nem egy olyan történettel találkozhatunk, amikor hónapok, évek múlva bukkan fel újra egy elveszettnek hitt kutya, és a chip segítségével sikerül visszajutatni oda, ahonnan egykoron ellopták, vagy egy véletlen folytán megszökött. De ha a későbbiekben külföldre szeretnénk utazni a kutyánkkal, akkor is elengedhetetlen, hogy legyen chipje.

Tudni kell, hogy mindezek mellett Magyarországon kormányrendelet írja elő, hogy minden tulajdonost váltó kutyában kötelező chipnek lennie. Nagyon sok városban, kerületben szintén ez előírás, és bizony komoly büntetéseket fizethet ki a gazda, ha egy sétáltatás alkalmával kiderül, a kutyájában nincs chip.


A chip vonalkódját az állatorvos - aki bechipezte az állatot - a kiskutya Egészségügyi könyvébe ragasztja, regisztrációját pedig már a saját állatorvosunk tudja ellenőrizni, illetve módosítani. És mivel ez a chip azonosítja a kiskutyánkat, így tudhatjuk, hogy az oltásokat, féreghajtókat valóban ő kapta-e meg, illetve azt, hogy az átadott Egészségügyi könyv valóban hozzá tartozik-e.

Örökletes betegségek


A spánieleknek például (de minden kutyafajtának) több örökletes betegségük van, ebből kettőt már a szülők szűrésével és gondos megválasztásával elkerülhetünk. Tudni kell, hogy ezen betegségek legtöbbször a szülőkön nem jelentkeznek tünetként – ők csak hordozók -, tehát azért, mert ők "egészségesek", még nem jelenti azt, hogy a kölykeik megélik a felnőtt kort. Az egyik ilyen betegség az "örökletes veseelégtelenség", gyakori rövidítése FN. Ez a kutyánk halálához vezet, nem gyógyítható, a beteg kutyák egy éves koruk körül meghalnak, ugyanis veséjük felmondja a szolgálatot.


Láthatjuk tehát, az, hogy kiskutyánk anyja megérte a felnőtt kort, még nem jelenti azt, hogy az utódaival is ez történik, hiszen a mamakutya alomtestvérei között nagy valószínűséggel volt olyan testvér, aki elpusztult veseelégtelenségben! Ahogyan a kölykei, vagy éppen pont a TE kiskutyád testvérei közül is valamelyik elpusztulhatott. A betegséget egyértelműen öröklik az utódok. Ha tehát a szülők rendelkeznek szűrővizsgálattal, és legalább az egyikük mentes e betegség alól, azaz nem is hordozza ezt, akkor hátradőlhetünk. Mert legalább egy olyan súlyos betegséget elkerülhetünk, mely kiskutyánk halálát okozná már egész fiatal korban.

Amennyiben a szülők rendelkeznek ilyen szűréssel, akkor erről az orvos külön igazolást állít ki. Tehát az oltási könyv bemutatása nem jelenti azt, hogy akár az anya, akár az apa valóban nem hordozza a betegséget.Hasonlóan elkerülhető betegség a retinasorvadás (PRA), melynek következtében kutyánk elveszíti látását 4-5 éves kor körül. Ez a betegség szerencsére nem halálos, és egy vak kutya is boldogan éli életét, de ha megúszhatjuk, hogy ez bekövetkezzen, miért ne tennénk meg?! Itt ugyanúgy fontos tudni, hogy két "látó" kutya utódai is megbetegedhetnek, de hasonlóan a vesebetegséghez, egy szűrővizsgálattal ezt el lehet kerülni. És ismét visszakanyarodhatunk a chip fontosságához, hiszen bár sem a kiskutya életét, sem a látását nem fogja visszaadni az ember, akinél született, de anyagi kártérítést követelhetünk, ha kiderül, örökletes betegséggel terhelt kiskutyát vásároltunk. Bizonyítani, hogy a mi kutyánk tőle származik, a kiskutya "személyi számával", azaz a chipszámmal tudjuk. Ehhez természetesen érdemes a megvásárláskor szerződést kötni, melyben rögzítjük, milyen egyedi azonosító számmal rendelkező kiskutyát adott át számunkra.

Mint látható, egy kiskutya gondos, átgondolt beszerzése nem is olyan egyszerű, mint azt elsőnek gondolnánk. De jobb előre gondolkodni, mint utólag bánkódni. És ne feledjük, ez a döntésünk hosszabb időre szól, mint megenni egy pohár joghurtot, ahogy a következmény sem egy gyomorrontás, így érdemes több időt szánni a jó választásra. Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdésed van, fordulj állatorvosodhoz bizalommal.

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL