ÁLLATI CUKISÁGOK

Kiskutya vagy nagykutya - melyik a jobb?

Támogat a bajban, a gyerekek ideális játszótársa, de akár a felnőtteké is, ráadásul a legjobb védelmi rendszer, hisz mindig ugrásra készen figyel… Íme néhány indok, ami a nagy testű kutyák mellett szól, de mégsem a kistestűek ellen...


Következő összeállításunkban olyan kutyafajtákat ismerhetsz meg, akik ideális társadul szegődhetnek. Arra azért most is felhívnánk a figyelmed, hogy ő is megérdemli a normális életkörülményeket és szeretetének, törődésének a viszonzását.

 

 

 

10. Berni pásztorkutya

Kiegyensúlyozott, vidám, barátságos, és ami talán a legfontosabb nyugodt kutya. De mindamellett folyamatos éberséggel védi meg minden betolakodótól családját és otthonát. Bár robusztus állat (65-66 centiméternyi magasságához 35-50kg-nyira tud megnőni), mély, öblös hangja – amit oly gyakran bevet – talán a legijesztőbb. Még a macskákkal is jól elvan, hisz a vadászösztön szinte teljesen hiányzik belőle. A gyerekeket kifejezetten szereti, sőt, védő gonddal külön figyelmet szentel nekik.

 

 

 

9. Hosszú szőrű skót juhász

Az angol nevén Rough Collie ideális családi kutya, és kifejezetten ajánljuk gyerekek mellé. Nem az a kifejezett házőrző, inkább állandó figyelmet igénylő, szeretet éhes társ. Így mivel állandóan csüng a gazdáján, felér számára egy kínzással, ha kint a kertben tartják. Hiába a Lassie keltette filmes hírnév, a skótjuhász eleinte egyáltalán nem az angol elit kedvence volt, hanem a szegényebb sorsúak legfontosabb segítője és társa a bajban mozgékonyságának, tanulékonyságának köszönhetően. 

 

 

 

8. Masztiff

Ha valaha láttál már masziffet, egyet fogsz érteni velem, amikor csak egy szóval jellemzem: erőteljes. Ez a hatalmas kutya már akkor leteríti az embert, ha barátságosan pacsit ad vagy más módon üdvözöl, ezért aztán kifejezetten jó házőrző válhat belőle. Rajongva szereti gazdáit és féltő türelemmel játszik a gyerekekkel. Sőt, ha fiatal korától macskák között neveled, akkor még őket sem bántja – egyedül a tapintatlan idegenekre jelent veszélyt.

 

 

 

7. Dán/német dog

Már a fáraóik is imádták ezt a megjelenésében is erőt és értelmet sugárzó kutyafajtát. Napjainkban sincs ez másként: a németek és a dánok a mai napig vitatkoznak a nevén, és bár az angol nyelvterületen csak „A Nagy Dán”-ként emlegetik, attól még a hivatalos besorolása: német dog maradt. Kifejezetten hűséges, jószívű, és – harci valamint vadász őseinek köszönhetően – őrző-védőként is kiválóan megállja a helyén. Az okosok úgy tartják, hogy az olyan házba, amit német dog őriz bejuthat hívatlanul egy idegen, de ki már nem… Csendben, de határozottan teszi a kutyát. Jól elvan a gyerekekkel, kifejezetten kedveli őket, azonban csak úgy javasoljuk kettőjüket egymás mellé, ha vagy a gyermek vagy a kutya idősebb már. Azért van pár hátránya is: tartása költséges, nevelése hosszú, következetes szigorúságot igényel.

 

 

 

6. Rövidszőrű német vizsla

 

A világ egyik legismertebb vadászkutyája. Könnyen idomítható, vasfegyelmű fajta. Mivel könnyen tanul, ezért akár házőrzőként is megállja a helyét. De igen nagy a mozgásigénye, amire minden gazdinak számítania kell.

Tartása idő- és energiaigényes, főként addig, míg felneveljük, hisz a tanítására áldozni kell szabad kapacitásunkból. Hagyni kell kiélni vadászösztöneit, különben nem jókedvű társunk, hanem mogorva megtűrőnk válhat belőle.

 

 

 

5. Rottweiler

Sokan nem kedvelik a túltenyésztett egyedei keltette megalapozott rosszhírük miatt érthető okokból. Pedig a tisztább vérvonallal rendelkező rottweiler kifejezetten barátságos, hűséges társa gazdájának. Nevét szülővárosáról kapta, ahol helyi juhászkutyák keresztezésével született meg az a fajta, melyet eredetileg vágómarhák terelésére szántak.

Nem igényel különleges ápolást, egyedül kölyökkorában kell rá több gondot fordítani. A jobb vérvonallal rendelkező rottweilerek békések, magabiztosak, kiegyensúlyozottak, és a hírekkel ellentétben igenis szeretik a gyerekeket.

 

 

 

4. Óriás uszkár

Ma már korántsem olyan divatosak, de pár évtizeddel ezelőtt igazi sztárnak számított a kutyák között. Az óriás uszkár akár 62cm-esre is megnő, azonban a méretétől függetlenül mindegyik élénk, kifejezetten kíváncsi természetű és nagyon okos.

Az egyetlen dolog, ami miatt macerás lehet a tartása az a mindennapos szőrápolás. Ugyanis őt nem elég 6-8 hetente megfürdetni, a napi fésülésről, élősködők utáni vizsgálatról, és a főként téli, óvatos közlekedésről is nekünk kell gondoskodnunk, ha társunkká fogadjuk. Mert ő igazi társ, a család tagja, aki bármire betanítható.

 

 

 

3. Golden retriever

A kedves, élénk természetű és remek idegrendszerű golden retrievert 1920 óta tartják önálló fajtaként nyilvántartásban. Több, jó tulajdonságú kutya keresztezéséből egy igazi remeket alkottak, elmondhatatlanul sok kiváló tulajdonsággal. Többek között varázslatosan türelmes a gyerekekkel, oly annyira együtt él a családdal, hogy érzékenyen reagál a legkisebb lelki rezdülésükre is, mindeközben pedig rendkívül energikus, jó vadász. Nem véletlenül, hogy vakvezető kutyának is ezt a fajtát választják a legtöbben.

 

 

 

2. Németjuhász

Az előző fajtához hasonlóan a német juhászkutyát is gyakran alkalmazzák vakvezetőként, de nyomozó- és mentőkutyaként egyaránt megállja a helyét. A gyerekekkel is kijön, kivéve ha olyan tenyésztőtől vesszük, aki a tömeges eladása miatt nem elég körültekintően tenyészti. Ettől függetlenül rendkívül értelmes, nemcsak észreveszi, meg is érti, mi történik a környezetében. Magabiztos és munkaszerető, élete középpontjában a gazda, és annak követése, szolgálata van. Óvatos az idegenekkel, de nem ellenséges, kivéve azt az esetet, ha támadás éri a gazdáját vagy a család bármely tagját. Olyannyira szereti a rendet, hogy képes a kisebb családtagok között is „rendet tenni”, ha a játékuk eldurvul, vagy vita alakul ki: ilyenkor először csak hangjelzéssel, majd tettekkel is tudtára adja környezetének a rend iránti óhaját.

 

 

 

1. Labrador retriever

A Labradornak az a tulajdonsága, hogy a szájában akár egy tojást képes kilométereken keresztül szállítani sérülés nélkül, nem csak városi legenda. Valóban veleszületett készsége, mely hátrány, ha valaki kifejezetten házőrzőként szeretné tartani. Az, hogy listánkon az első helyen végzett, annak az az oka, hogy mindenkit megbabonáz mogyoróbarna szemeivel. Képtelenség tőle félni, még azoknak is, akik egyébként rettegnek az állatoktól. Nagy a mozgás- és ételigénye, ez utóbbival vigyázz, mert hajlamos a hízásra. Barátságos és segítőkész fajta, bármelyik családban megfér.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL