GASZTRO

Étvágygerjesztő és méregtelenítő receptek böjt idejére

Szerző:
Szabó Anna
Szervezeted kitakarítására éppúgy szükséged van, mint az otthoni rendrakásra. Különben hogyan is tudnának felszívódni az erőt adó vitaminok és ásványi anyagok? Hidd el, nem kell napokig nyúlként élned és kizárólag ízetlen zöldségeket falatoznod a jólétedért! Ínycsiklandó receptjeink segítenek!


Sokan ragaszkodnak ahhoz az elképzeléshez, hogy a böjtölés alatt csak vizet vagy legjobb esetben leveket szabad inni. Tapasztalatunk szerint azonban a zöldséggel, gyümölccsel vagy gabonával végzett böjtölés sokkal sikeresebb. Kísérleteink szerint a mértékletesség minimálisra csökkenti a böjt utáni evési roham valószínűségét. Lassúbb a hatása, mint a jóval erőteljesebb böjtöknek, de biztonságosabb, és kevésbé megerőltető a bőséges étkezéshez szokott emberek számára.

A böjt a normális emésztés lelassításával felgyorsítja a tisztulás és a megújulás folyamatát. A „tisztítás” relatív fogalom. A tisztítás és az építkezés szakaszai szétválhatnak: aki a túlevés, a dús építő ételek mértéktelen fogyasztása után hirtelen böjtök, két különböző szakaszt él át. Elveink szerinti tisztítás és építkezés egyesíti a két szakaszt. Étrendünk nagyobbik részének olyan ételekből kell állnia, amelyekre valamilyen mértékben mindkét tulajdonság jellemző. A zöldségeket tisztító ételnek tartjuk, holott jelentős fehérje-, keményítő, ásványi anyag- és zsírtartalmuk jóvoltából szelíden építenek is – ezek az anyagok az emberi test építőkövei és fenntartói. Másrészt igaz ugyan, hogy a gabona, a bab, a dió és a magvak építő ételek, de ként, rostot és más tisztító tulajdonságú anyagokat is tartalmaznak. A testen belül ritkán érvényesül egy időben és egyenlő mértékben a tisztítás és az építés. A téli hónapokban például az építkezés uralkodik, míg a melegben kétségtelenül a tisztítás kerekedik felül.

 

Sült ratatouille pirítóssal »

 

Szingapúri tészta »

 

Mediterrán zöldségek haloumi
sajtos bruschettával »

 

Padlizsán, spenót és sütőtök rakás »

 

Gomba, paradicsom
és cukkini nyársak fehérbabpürével »



Korábban megjelent, finom és vékonyító receptjeink:

Zelleres avokádópüré »

 

Töltött cukkini »

 

Feketeretek-puding zsázsa-
krémmel »

 

Csőben sült turbolyás
zeller »

 

Zöldtea-fagylalt »

 

Sóskatorta »

 

Currys kínai kel csőben sütve »

 


  

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL