Szabó Anna
Általánosságban a fánkoknak két nagy csoportját különböztetik meg: az egyik fajta úgy készül, hogy a tölteléknek szánt anyagot édes vagy sós tésztába mártják és kisütik; a másik fajtánál maga az olajban kisütött tészta adja a fánkot. Ez utóbbi típus mindig édes, és különféle tésztából készülhet: omlós vajas-, égetett vagy kelt tésztából. A különböző tájakon számos helyi specialitást is találunk, amelyeket általában farsangkor vagy a nagyböjt végén készítenek.
Többnyire üresen, kristálycukorba nyomkodva tálalják a különböző fánkféléket. Ha azonban új ízeket is ki szeretnél próbálni, finoman megszórhatod őket egy csipet fahéjjal. Egy másik módszer az ízesítésre, ha megtöltöd őket. Ehhez hosszában vágd be a fánkokat, és egy habzsák segítségével nyomj a belsejükbe almakompótot, eper-, málna- vagy sárgabarackdzsemet, illetve kesernyés narancslekvárt. A gyűrű alakúra formált amerikai fánkot (doughnut) is hasonlóképpen fogyasztják. A fánkot azonban számtalan más ízesítővel is kínálhatod: a tetejére csorgathatsz karamellt, vagy bevonhatod vékony réteg olvasztott csokoládéval.
Az első szalagos fánkot csak a véletlennek köszönhetjük, amikor az özvegy pékné mérgében eldobott egy tésztadarabot… Ám az emberi fantázia határtalan, és már korábban is sütöttek ilyen vagy olyan formában fánkféléket.
***
***
***
***
***
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK