GASZTRO

Szalagos fánk

Szerző:
Szabó Anna


Hozzávalók:
500g liszt
50g porcukor
4db tojássárgája
80 g vaj
25g élesztő
2,5 dl tej
0,5 dl rum

olaj
15 g vaníliás cukor
Lekvár ízlés szerint

 

Készítése:

1. Futtasd fel az élesztőt 1 dl kéz meleg tejben, az elmorzsolt 8 dkg liszttel, kevés cukorral. Fél óra múlva a vaj és a rum kivételével dagassz lágy tésztát a hozzávalókból. Nagyjából 20 perc alatt hólyagos lesz, és elválik az edény falától. A végén apránként hozzáöntve dolgozd bele a rumot és az olvasztott vajat, hogy a fánk finomabb legyen, és ne száradjon ki olyan hamar. Meleg helyen lefedve keleszd.

2. Majd borítsd a tésztát lisztezett nyújtótáblára, és nyújtsd 2 cm vastagságúra. A lisztbe mártott fánkszaggatóval hirtelen mozdulattal és nagy erővel szaggasd ki a fánkokat, és langyos helyen keleszd meg.

3. A megkelt fánkok közepükre óvatosan alakítsunk ki, majd a mélyedéssel lefelé helyezzük bő, középmeleg olajba, és fedővel lefedve kezdjük a sütést. Amikor az egyik oldaluk megsült, fordítsuk meg a fánkokat és fedő nélkül fejezzük be a sütést. A szűrőkanállal kiemelt, jól lecsepegtetett fánkokat hintsük meg vaníliás porcukorral. Rummal összefőzött barackízt töltsünk a mélyedésekbe, vagy tálaljunk hozzá külön edényben.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL