GASZTRO

A család kedvence: a pizza

Szerző:
Szabó Anna
Készítsd el a világ egyik legegyszerűbb és nagyszerűbb ételét otthon, saját magad. Ha megkívánsz egy kis pizzát, ezentúl nem kell a futárt hívnod, vagy étterembe menned. De ha eddig sem így tettél, akkor is tudunk újat mutatni. Receptjeinkkel a siker garantált!


Világszerte az egyik legkedveltebb étel, melyet szinte korra és nemre való tekintet nélkül mindenki kedvel. Hogy miért? Talán mert kimondhatatlanul sokféleképpen elkészíthető, minden csak fantázia kérdése. Éppen ezért népszerűsége napjainkban már a csokoládééval vetekszik.

 

Egy kis pizza-történelem

A pizza szó – nem meglepő módon – az olasz „picea” szóból ered. A rómaiak használták ezt a kifejezést a kenyér kemencében való sütésére. Már i. e. 209-ből maradtak fenn írásos emlékek eme mennyei eledelről, még hozzá Vergilius tollából. Ő említi meg az első olyan lapos, kelt tésztát, melyet olívaolajjal és fűszerekkel sütnek meg. Bár nagyon különbözőek voltak ezek a pizzák jelenlegi változataikhoz képest, de mindenképpen tekinthetjük azok ókori elődjének.

A mai pizzát 1780-ra vezetik vissza, Margherita királyné nápolyi látogatásához. Ekkor a nagy szegénységben Raffaele Espositó az olasz trikolór felhasználásával elkészítette az első bazsalikomos, mozzarellás, paradicsomos pizzát. Ezt a mai napig Margheritának hívják a világ minden táján.

 

Sajtimádóknak »

 

Szalámis pizza »

 

BBQ-csirke pizza »

 

Mini-pizzák »

 

Pizzakedvenc »

 

Török pizza »

 



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL