UTAZÁS

Látogatás az Antarktiszra – Képeken a lenyűgöző fehér sivatag

Az Antarktisz az ötödik legnagyobb kontinens, emellett a legszelesebb, és legmagasabban fekvő is. Két fajta emberrel találkozhatsz itt: kutatókkal vagy turistákkal. Hosszútávon senki nem lakik itt, a rettenetes hideg miatt. A leghidegebb mért hőmérséklet eddig -89.2° C volt, amit 1983. július 21.-én mértek az orosz Vostok bázison.

Ezen a területen csupán két évszak van: a tél és a nyár. Nyáron süt a nap, és átlagosan 0° C van. Télen azonban az egész kontinens sötétbe borul, hiszen ilyenkor teljesen el van fordulva a Naptól. Ettől függetlenül az utazók mindig megtalálják a módját, hogy ellátogassanak ide.

Antarktisz felfedezésének számos módja van. Az egyik, hogy hajóra szállunk Ushuaiaban. Itt található egy gyönyörű nemzeti park, Tierra del Fuego Nemzeti Park, ami csupán 11 kilométerre van a várostól. 

A Drake-átjárón keresztüli utazás alatt csodás tájakat láthatunk. Nem sok növény található itt, de az állatvilág káprázatos. 

A fehér parton király pingvinek ezrei tartózkodnak. A nemzés szeptemberben, majd a fészekrakás októberben kezdődik. 

Ha valaki megpróbálkozik feljutni a sziklás hegy tetejére, annak csodálatos kilátásban lehet része a Lockroy Kikötőre. Sőt, akinek van hozzá bátorsága, a jéghideg vízbemerítés is kihagyhatatlan élmény 

Végül, de nem utolsó sorban, a zodiákus körutazást sem érdemes kihagyni. Ülj fel egy hajóra és jéghegyek, valamint partok mellett hajókázva ismerd meg ezt a területet, idegenvezető segítségével. Hátha olyan szerencsés leszel, hogy meglátod a 8 itteni bálnafaj közül az egyiket. 

Egy kis érdekesség

• Az Antarktisz a legmagasabb, legszárazabb, legszelesebb, legüresebb, és leghidegebb hely a Földön.

• Csupán 2%-a van lefedve az Antarktisznak. 

• A legtöbb ember, aki meglátogatja az Antarktiszt, az az Antarktiszi-félszigetre megy. Itt a legmelegebb az időjárás a kontinenshez többi területéhez képest, valamint nagyon gazdag az állatvilága. 

• A hideg és száraz viszonyok itt annyira közelítenek Marson érzékelhető viszonyokhoz, hogy NASA tudósok kísérleti helyként használták.

• A jég néhány helyen 4 km vastag is lehet. Ezek elszivárognak a kontinens egyes részeitől, és a vízen lebegnek, majd jégheggyé alakulnak. 

• Ha az Antarktisz jégtáblái elolvadnának, akkor a világ óceánjainak a tengerszintjei kb. 60-65 méterrel megnőnének mindenhol.

• Úgy, mint a többi országnak, például Magyarországnak a .hu, Antarktisznak is van saját domain neve: .aq

 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL