Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
SZÓRAKOZÁS

5 dolog, amit nők találtak fel

Szerző:
Szabó Anna
A történelemkönyvekben a legtöbb találmányt férfiaknak tulajdonítják. Pedig a nők ugyanolyan fantáziadús, kreatív és nélkülözhetetlen feltalálók voltak és ma is azok. Sajnos azonban néhány női találmányt a férfiaknak tulajdonítanak. Tudtad, hogy ezt az öt dolgot nők találták fel?

A központi fűtési rendszer

1919-ben Alice H. Parker volt az egyik első afroamerikai nő, aki szabadalmat kért - a gázzal működő központi fűtési rendszerre. Találmányának kiváltó oka azonban valószínűleg a saját hideg otthona volt, amelyet télen hatékonyabban akart fűteni. Szabadalmát az egyéni fűtésszabályozás előfutárának tekintik.

Bluetooth

A zsidó Hedwig Lamarr abszolút mindenes volt. 1914-ben született Bécsben, és színésznőként vált híressé, először Ausztriában, majd később Hollywoodban is. A második világháború alatt a szövetségesek oldalára állt, és kifejlesztett egy távvezérelhető rádióvezérlőt a torpedókhoz, amelyet 1940-ben szabadalomként bejegyeztetett. Ezt a távirányítót a Bluetooth előfutárának tekintik.

Monopoly

Elizabeth Magie Phillips nemcsak író és színésznő volt, hanem a ma már jól ismert „Monopoly” játék feltalálója is. A barátságokat próbára tevő játéknak eredetileg társadalomkritikus üzenete is volt, ugyanis "A főbérlő játékával" Lizzie Phillips a társadalmi igazságtalanságok megértését akarta elősegíteni. Eladta a játék szabadalmát, amelyből a kapitalistább hangzású „Monopoly” született.

Terhességi teszt

Magaret Crane gyógyszertári asszisztensnő találta fel az első otthoni terhességi tesztet. Ami korábban orvosi diagnózist igényelt, most már otthon is működik. Felettesei veszélyesnek tartották az ötletet a „női hisztéria” miatt. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy saját otthoni tesztet fejlesszen ki, ami keresetté is vált a piacon.

Packet ejtőernyő

1893-ban Käthe Paulus lett az első német női ejtőernyős és légakrobata. Ő a mai ejtőernyő feltalálója, amely lényegesen biztonságosabb, mint elődje.

női feltalálók monopoly ejtőernyp ejtőernyő terhességi teszt
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL