REJTÉLY-MISZTIKA

A tragikus sorsú ikrek története, akik átestek Dr. Mengele Auschwitz-i kísérletein és túlélték

Eva Mozes Kor egy rendkívül nehéz sorsú nő, aki túlélte az Auschwitz-i koncentrációs tábor minden megpróbáltatását. Jelenleg 85 éves, és a Facebookon meg a Twitteren tevékenykedik, utazgat a nagyvilágban, dokumentumfilmekben jelenik meg, könyveket ír, és még egy a náci kísérletek történetének szentelt múzeumot is létrehozott.

Gyermekkor

Eva Mozes Romániában született egy zsidó családban. Két idősebb nővére volt, Edit és Aliz, és egy ikertestvére, Miriam.


Eva (balra) és az ikertestvére Miriam, 1935

1944 májusában az egész családot Auschwitzba küldték. 4 napig utaztak egy túlzsúfolt vonaton, amelyet korábban szarvasmarhák szállítására használtak. Amikor Eva családja megérkezett a koncentrációs táborba, valaki megkérdezte az anyját, hogy lányai ikrek-e. A pozitív válasz után mindjárt el is vették a lányokat és egy külön menedékhelyre vitték. Eva és Miriam soha többé nem látták a szüleiket és nővéreiket Amikor az ikrek utoljára látták őket, akkor is már csak Auschwitzban voltak az eltávozottak platformján.

A halál angyalának kísérletei

Az iker-jelenség sok náci orvost izgatott, köztük Auschwitzban a kegyetlen orvost, Josef Mengele-ét is. Még a „Halál angyala” -nak is nevezték. Auschwitzban körülbelül 1 500 ikerpár volt, mint Eva és Miriam, és nem több, mint 300-an élték túl a kísérleteket. Több tízezer ember vált Mengele borzalmas kísérleteinek áldozatává. Az orvos tudományos érdeklődést mutatott az ikrek iránt, mert meg akarta emelni a születési arányt az ária nők körében. Azt is szerette volna tudni, hogy a különböző betegségek hogyan érintik emberi testet. Ehhez Josef Mengele halálos vírust fecskendezett be az ikrek egyikébe, és később összehasonlítja az eredményeket egészséges testvérével. Emellett a szem színének megváltoztatásával is kísérletezett különféle vegyi anyagok befecskendezésével, valamint megpróbált mesterségesen létrehozni a sziámi ikreket.

 

Eva (jobbra) és Miriam, 1949


Eván és Miriamon különböző vizsgálatokat és genetikai kísérleteket végeztek. Eva emlékei szerint, miután elválasztották a húgától, és elvitték a laborba, ahol sok vért vettek a bal kezéből, és több injekciót is befecskendeztek neki szörnyű láza volt, karjai és lábai megduzzadtak, és testén vörös foltokkal jelentek meg Abban a pillanatban Josef Mengele azt mondta, hogy csak 2 hete maradt. De valahogy sikerült túlélnie, és visszatért a menedékházba, ahol a húga élt.

Sajnos Mengele a háború után elmenekült Németországból Latin-Amerikába, semmiféle büntetésben nem részesült.

Megváltás

Eva és Miriam Auschwitzból való kiszabadulás során, 1945. január 27.


1945. január 27-én a koncentrációs tábor egyik túsza behatolt a menedékházba, ahol a nővéreknek azt kiabálta: „Mi vagyunk szabadok!” A lányok az utcára futottak, és mosolygós embereket láttak fehér ruhás embereket láttak, akik átölelte a túszokat, és csokoládét és sütiket osztogattak nekik. Ezek voltak a Vörös Hadsereg katonái.
Miután kiszabadultak, a 11 éves lányok az apácák őrizetébe kerültek. Ahogy Eva emlékszik, az apácák sok játékot adtak a lányoknak, de a lányok már nem tudtak játszani - gyermekkoruk véget ért Auschwitzban.

Ezután a nővérek hazatértek a romániai otthonukba, de sajnos az üres volt és megrongálódott. Eva azt mondja, hogy az volt a legszomorúbb nap az életében, mert remélte, hogy valaki a családjából még életben van, és hazatértek.

Élet az Auschwitz után

1950-ben, amikor Eva és Miriam 16 évesek voltak, engedélyt kaptak arra, hogy Izraelbe költözzenek, és letelepedtek Haifa városába. Mindkét lány szolgált az izraeli hadseregben.


Eva és Miriam a kiszabadulás után


1960-ban Eva Mozes feleségül ment egy amerikai férfihez, Michael Kor-hoz, aki szintén holokauszt túlélő volt. A házaspár az USA-ba költözött, és 2 gyereke született - Alex és Rina. Ott Eva ingatlanügynökként kezdett dolgozni.


Eva Mozes Kor a fiával Alex-szel, 2019


Az élete hátralévő részében Miriam vesebetegségben szenvedett, amit a gyermekkorban elszenvedett kísérletek okoztak. És bár Eva az egyik veséjét odaadományozta a húgának, Miriam meghalt 1993-ban. Akkor 59 éves volt.

A nővére halála után két évvel később Eva Mozes Kor létrehozta a náci kísérletek történetére szánt CANDLES múzeumot. A rövidítés az „Auschwitz náci halálos laboratóriumi kísérletek túlélői gyermekeinek” rövidítése.

Eva Mozes Kor, 2016


Ma Eva aktívan végez oktatási tevékenysége és előadásokat tart. Kiadott 2 önéletrajzi könyvet, és több dokumentumfilmben is szerepelt.

Eva Kor a dokumentumfilm bemutatóján, 2014

Megbocsátás

Eva Kor A-7063 táborszámát mutatja meg

A nővére halála után Evaa megbocsátás és a gyógyulás útjára lépett.

2015 áprilisában Kor elment Németországba, hogy tanúskodjon az egykori náci, Oskar Gröning tárgyalásán. A tárgyalás során Eva odament Gröninghez és átölelte. Azt mondja, úgy érezte, hogy hatalma van arra, hogy megbocsásson neki. A megbocsátás erősebbé tette őt, segített neki túltennie magát néhány szörnyű emléken és kiszabadította őt tragikus múltjának fogságából.

Eva Mozes Kor és Oskar Gröning, 2015

A náci bűncselekmények mértékét tekintve Eva nyilatkozata vegyes reakciót váltott ki. Válaszol a kritikusokra, mondván, hogy ő meg van győződve a hosszú élettartamáról, hogy semmi jó nem jött vissza rosszindulatból vagy kegyetlenségből. Ezért nyernek a kedvesség minden cselekedete a harag felett.

Persze a kritikusokból vegyes reakciókat váltott ki, de Eva azt mondja, csak a megbocsátás segíthet, a kegyetlenkedés és a rosszindulat nem. Egyedül a kedvesség győzheti le a haragot.

Eva Kor, 2018

2016-ban Eva Mozes Kor lett a brit dokumentumfilmnek „A nő, aki megbocsátott a náciknak” a fő hősnője.

A Ted Green Films tavaly kiadott egy Eva nevű dokumentumfilmet.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL