REJTÉLY-MISZTIKA

15 meglepő tény Szent Miklósról – A 7. és a 14. nagyon kemény!

Nem szabad elfelejteni azt a kis apróságot, hogy a Mikulás valójában nem más, mint Szent Miklós. Ettől még nem lesz kevésbé varázslatos a személye, épp ellenkezőleg! Miklós a szüleitől örökölt vagyont szétosztotta a szegények között. Segítette a gyermekeket, ezért már életében szentnek tartották. Ha kíváncsi vagy még 15 elképesztő tényre vele kapcsolatban, akkor olvass tovább!

Szent Miklós a világ legnépszerűbb nem bibliai szentje. Több mint 2000 templomot szenteltek neki Franciaországban és Németországban, és 400 egyházat Angliában. Érthető, hogy sokan kedvelik, hiszen roppant kivételes és szerethető szent. Van itt róla, illetve kapcsolatban 15 roppant érdekfeszítő tény:

1. A művészek többször ábrázolták Szent Miklóst, mint bármely más szent, Mária kivételével.

2. Szent Miklós a tengerészek, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a kereskedők, a zálogházak, gyermekek, a pálinkafőzők, a diákok és általában minden nehéz körülmények között élők szentje.

3. A német születésű amerikai illusztrátor, Thomas Nast (1840-1902) vidám pufók öregként ábrázolta vörös ruhában és ez segített a Mikulás modern változatának elkészítésében. Coca-Cola tovább erősítette imázsát a médiában 1931-ben, amikor reklámozásuk során felhasználták.

4. Szent Miklós (aki később Mikulás lesz) akkor vált híressé, amikor három szegény lányt kiházasított, hogy nem kényszerüljenek prostitúcióra.

5. A Mikulás alakja Szent Miklós létezésén alapszik, aki a 4. században Patarában született, és a mai Törökországban élt.

6. Szent Miklós maradványai Törökországban lehetnek, de korábban azt feltételezték, hogy Olaszországba, Bariba vitték. A 2017 októberében a tudósok Antalya tartományban a Szent Miklós-templomban egy 1700 éves rejtett sír találtak CT-szkennerrel és radarral. Azt engedi sejtetni, hogy talán az lehet Szent Miklós sírja.

7. Állítólag három kiskorút feltámasztott, akiket egy vendéglős elcsábított majd megölt.

8. Az 1800-as évek közepén Thomas Nash költő írt egy verset, amely a Mikulás otthonát az Északi-sarkra tette, annak ellenére, hogy az eredeti szent Törökországban élt. Nash valószínűleg azért az Északi-sarkot választotta, mert abban az időben számos tudományos kutatás folyt az Északi-sarkon, egy olyan térségben, amelyet fantasztikus földnek tartottak, rejtélyes és éppen elérhetetlen helyen.

9. Amint Európa keresztényebbé vált, a Mikulás alakja több pogány elemet kölcsönzött, köztük Odin isten külsejét, aki hosszú fehér szakállat visel és egy nyolclábú lovon lovagol. Érted… Mikulásnak meg nyolc rénszarvasa van.

10. Szent Miklósról azt állították, hogy felállt - közvetlenül a születése után - és Istent dicsérte, majd elutasította anyja tejét.

 

11. Mielőtt a Mikulás modern verziója népszerűvé vált Skandináviában, a skandináv országok a varázslatos Yule-kecskében hittek. Finnországban gonosz lényként tartották számon, aki el akarja vinni a karácsonyi ajándékokat, míg Svédországban éppen a karácsonyi ajándékokat őrzi.

12, Amikor a tudósok rekonstruálták a negyedik századi Szent Miklós arcát, felfedezték, hogy Mikulásnak el lehetett törve az orra. Ez összefüggésben állhat a keresztények üldözésével Diocletianus római császár alatt.

13. Mikulás "rossz" és "kedves" gyermekek listájának alapja Belgiumban és Hollandiában gyökerezik, ahol a Mikulás, (Sinterklaas) hasonló listát használt. Ez is kapcsolatban állhat Odin norvég istennel, aki két hollót tartott, amelyek az emberek kéményén át hallgatóztak, hogy kiderítsék, ki jó vagy rossz.

14. Az eredeti Mikulás valószínűleg kreol bőrű volt (tipikus a görög / mediterrán emberek bőrszíne), barna szemekkel és szürke hajjal.

15. A germán Mikulás elődje Odin norvég isten volt, aki fehér szakállat, és kék, kapucnis köpenyt viselt. A gyerekek élelmet hagytak Odinnak, és cserébe Odin ételeket és édességeket ajándékozott a gyerekeknek.

 

 

Szólj hozzá Te is !

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL