PASISZEMMEL

6 dolog, amit érdemes inkább a férfiakra bízni a ház körül

Férfi és női munkák - vajon ildomos ezt napjainkban még mindig megkülönböztetni? Bár egyre jobban elmosódik a határvonal a kettő között, bizony még akadnak olyan tevékenységek, melyeket jellemzőbben az „erősebbik” nem képviselője végez el. Nézzük meg, hogy mik ezek!

Folyamatos karbantartás


Szokás mondani, hogy egy családi ház sosincs kész. Ennek bizony az az oka, hogy állandó karbantartást és gondoskodást igényel, hiszen egy lakással ellentétben, itt a tető, a fűtés- és melegvízrendszer, a homlokzat és még sok minden más renoválása is a mi felelősségünk. De az idő is elavulttá, hibássá, korszerűtlenné teheti például a villanyrendszert vagy a vízrendszert. Ha nem feltétlenül szeretnénk szakembert hívni, akkor ezeket egy hozzáértő férfi akár családon belül is orvosolhatja – így csökkentve a költségeket.


Mit tekintünk férfi munkának egy családi házban?


A fűnyírás és kertészkedés


Tipikus hétvégi férfi munkaként azonosítható a kertészkedés, a gyümölcsfák metszése, a sövény karbantartása és például a fűnyírás is. De ide sorolható bármely más olyan kinti munka, ami nagyobb teherbírást, nehéz tárgyak mozgatását kívánja meg.


Javítás


Ha valami elromlik, eltörik, cserélni kell, akkor az általában férfi munka szokott lenni. Na nem a konyhai eszközökre gondolunk! De ha egy cserép leesik a tetőről vagy az ereszt meg kell javítani, esetleg az öntözőrendszer mondta fel a szolgálatot, akkor egy házi ezermester biztos kézzel oldhatja meg a problémát. Ugyanez vonatkozik a beltérben történő javításokra is a családi házban, hiszen némi affinitással elvégezhető az egyes műszaki cikkek javítása is házilag.

Azonban a nagyobb munkák, például a víz- és villanyszerelés ritkán megoldható, hiszen alapvetően ez egy szaktudást igénylő terep: ha nem rendelkezünk kellő hozzáértéssel, érdemes szakembert hívni a balesetek elkerülése miatt! Ma már szerencsére könnyen tájékozódhatunk online: megtudhatjuk, mennyi egy családi ház villanyszerelésének ára, hogy mennyiért csiszolják fel a padlót vagy járólapoznak a fürdőszobában.
 


Veszélyes munkák


A faaprítás, a magasban végzett munkák vagy a nehezebb gépek emelésével járó tevékenységek általában szintén az erősebbik nem által elvégzett teendők közé tartoznak. Ilyen lehet például az erkélykorlát renoválása, festése, de akár a kertrendezés és az ezzel járó ásás, földmunka elvégzése is.


Költöztetés, bútormozgatás


Akár a ház átrendezéséről, akár a komplett költözésről van szó, mindig jól jön egy erős kéz, ami könnyedén mozgatja a nagyobb bútorokat is, míg a család női tagjai a kisebb tárgyak biztonságos elcsomagolását és a logisztikát, rendszerezést végzik, így mindenki kiveszi a részét a munkából.


Fúrás, faragás, rögzítés


Egy alap szerszámkészlet szinte minden férfi garázsában, fészerében megtalálható, mellyel eredményesen tudnak bútort összeszerelni, képet vagy polcot a falra rögzíteni és kisebb átalakításokat végezni a beltérben.


Festés, tapétázás, burkolás


A laminált padló lerakása vagy a csempézés, járólapozás kivitelezése, a fal festése és tapétázása mind-mind olyan feladatok, amiket eredményesen megoldhatunk házilag is. A feladatok nagy része itt is férfikézben lesz, míg a tökéletesen harmonikus színek kiválasztása és a tér otthonossá tétele már valószínűleg a nőké.


 

.

 

Női munkák?
 


A fizikailag könnyebb, rendszerezéssel járó és szépérzéket igénylő munkák pedig tipikusan a női tevékenységek közé tartoznak a ház körül. Persze a kölcsönös feladatmegosztás és egymás segítése elengedhetetlen egy jól működő családi rendszerben, ahol az apuka gondoskodik a ház karbantartásáról és megfelelő műszaki állapotáról, míg az anyuka az otthon melegét és az összetartást, hátteret teremti meg.
 

Miért érdemes szakemberre bízni bizonyos munkákat?
 

Természetesen nem születik mindenki ezermesternek és hozzáértőnek egy-egy szerelési munkára. Például lehet, hogy a villanyszereléshez, a gázkészülékekhez az „otthoni szerelőnk” már nem mert nyúlni. Ez így van rendjén: ha bármilyen bizonytalanság felmerül, akkor mindig kérjük képzett szakember segítségét! Ez lehet, hogy kicsit költségesebb lesz, de biztonságosan és hosszú távon is megbízható módon végzi el a munkáját, sokan pedig garanciát is vállalnak. A családi ház villanyszerelésének áráról vagy a gázkészülékek beszerelésének díjáról viszont előre tájékozódhatunk, így legalább nem érnek majd meglepetések.
 

A klasszikus családmodellben és a férfi-női érdeklődéskörön alapulva mindig lesznek olyan ház körüli munkálatok, melyeket tipikusan női vagy férfi munkaként tudunk azonosítani - persze kivételek mindig akadnak. A veszélyesebb, nagyobb fizikai igénybevételt igénylő tevékenységeket általában a férfi végzi el, míg a kisebb, de összetett háztartási feladatokat a nő, ha pedig valamihez nem értünk, akkor inkább kérjük szakember segítségét!
 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL