Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
LELKIPATIKA

Útmutató a 4 leggyakoribb introvertált-típushoz – Te melyik csoportba tartozol?

Szerző:
Szabó Anna
Az introvertált emberekről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy rettentően félénkek és igyekeznek kerülni bármilyen jellegű emberi interakciót. Vagy az jut róluk eszünkbe, hogy szórakozás helyett jobban szeretnek otthon maradni egy jó könyvvel. Mindazonáltal ezek a meglátások nagyon leegyszerűsítik az introverzió fogalmát, hiszen sokkal többről van itt szó.

Carl Jung pszichológus teremtette meg az introverzió és extroverzió fogalmát az 1900-as évek elején. Az ő megfogalmazása szerint a legkönnyebben úgy lehet megállapítani valakiről, hogy introvertált-e, ha megfigyeljük, hogyan töltődik fel szociális közegben. Az introvertált személy ugyanis könnyebben tud kibontakozni kevésbé stimuláló környezetben.

Egy 2011-ben készült kutatásban különböztette meg Jennifer Grimes, Jonathan Cheek és Julie Norem az introverzió négy fő fajtáját: szociális introvertált, gondolkodó introvertált, szorongó introvertált és visszafogott introvertált. Nézzük részleteiben:
 

A szociális introvertált

Számára a béke mindennél fontosabb. Szeret egyedül lenni, de nincs ellenére, ha meg kell jelenni egy olyan eseményen, amin közeli barátok vagy családtagok vesznek részt. Nem azért kerüli a nagy társaságokat, mert szorong, sokkal inkább csak azért, mert így tartja kedve. Szívesen utazik és nyaral egymagában. Szüksége van egyedül töltött időre, hogy feltöltődhessen, főleg egy kapcsolatban. Az online és a személyes ismerkedés sem áll tőle távol, ugyanis szereti a sekélyes társalgást és a szép helyeket.
 

lelkipatika személyiség
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL