LELKIPATIKA

Így befolyásolhatja a kötődési stílusodat, ha munkamániás szülők neveltek

Szerző:
Szabó Anna
Úgy tűnhet, fölösleges a múlton rágódni, ám a szüleinkkel való kapcsolatunk hatása felnőttként is meglátszódik a viselkedésünkön – főként a párkapcsolatok területén.

A kötődési stílusok elmélete szerint a szüleinkkel való viszonyunk – például ha egyedülálló vagy elérhetetlen szülő nevelt bennünket – befolyásolja azt, hogy hogyan közeledünk a potenciális romantikus partnerekhez felnőttként. Egy teljes munkaidős állás még nem jelenti azt, hogy a szülő elérhetetlenné válik a gyermeke számára. Valójában egy háztartásbeli személy is hiányozhat a gyerekek életéből.

Ellen Galinsky „Kérdezd a Gyerekeket: Ezt Gondolják Valójában a Gyerekek a Folyton Dolgozó Szülőkről” című művében gyermekek véleményét gyűjtötte össze a teljes munkaidőben, részmunkaidőben dolgozó vagy háztartásbeli szüleikről. Összeségében elmondható, hogy ezeket a fiatalokat jobban befolyásolta a szüleik szorongásra adott reakciója, mint az, hogy mennyit és mit dolgoznak, valamint az, hogy mennyi minőségi időt tudnak együtt tölteni, ezáltal mennyire érzi magát támogatva és biztonságban a gyermek.

Azok esetében, akiknek gyermekkorukban nem volt kielégítő a szüleikkel való viszonyuk, három bizonytalan kötődési stílus kialakulása lehetséges: az elkerülő, a szorongó és a rendezetlen.
 

lelkipatika
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL