Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
LELKIPATIKA

8 jel, hogy mérgező Édesanya nevelt fel, és ennek felnőttkorodban is következményei vannak

Szerző:
Szabó Anna
Amikor valakit mérgező anya nevel fel, annak komoly következményei lehetnek felnőtt korban is. A mérgező szülői viselkedés hatásai ugyanis hosszan tartóak, és időbe telhet, mire felismerik. Álljon itt most 8 árulkodó jel.

Alacsony az önbecsülésed

A mérgező anyákról köztudott, hogy kritizálják, gúnyolják és folyton rámutatnak gyermekeik hibáira. Kisgyermekként pedig könnyen kialakul az érzés: nem vagyok elég jó. Ezek a gondolatok és érzések természetesen felnőttkorban is megjelennek.

Mindig másokat helyezel előtérbe

Ha mérgező édesanya nevelt, hozzászoktál, hogy többet gondolj az ő érzéseire és igényeire, mint a sajátjaidra. És ez felnőttként is megmaradhat. A prioritási listádon mindig is hátul fogsz megjelenni.

Folyamatosan a megbecsülést és az elismerést keresed

Az állandó kritikák és rosszallások arra késztethetik a gyermeket, hogy keményebben küzdjön azért, hogy elnyerje a szeretetet és a megnyugvást. A dicséret és az elismerés iránti vágy felnőtt korban rossz kapcsolatokba sodorhat, és arra késztethet, hogy benne maradj annak ellenér, hogy tudod, nem szolgálja a fejlődésedet.

Elveszettnek érezd magad, amikor „igazi” édesanyákkal találkozol

Megszoktad az irányító, kritikus és rosszalló anyáról alkotott képet. Amikor találkozol a barátaid szerető édesanyjával, zavartnak és zavarodottnak érezheted magad. Nehezen érted meg, hogy a te édesanyád miért más, mint a többieké.

Nehezen tudod feldolgozni a kudarcot

Hozzászoktál ahhoz, hogy mérgező édesanyád túl sok időt és figyelmet követel, és gyakran hibáztat, amiért nem felelsz meg az elvárásainak. Ezáltal csökken az önbizalmad és az önbecsülésed. Ha pedig az önbecsülésed alacsony és értéktelennek érezd magad, akkor még a legkisebb kudarcot is nehezen tudod feldolgozni.

Tartasz a manipulációtól

Édesanyád talán egész életedben manipulált, és bizony másoktól is könnyen megkaphatod ezt a viselkedést. Az emberekkel szembeni bizalmatlanság pedig elkerülő magatartáshoz vezethet.

Nehezen bízol meg az emberekben, és nehezen teremtesz kapcsolatokat

Mivel mérgező környezetben nőttél fel, érthető, hogy bizalmi problémáid vannak felnőttkorodban is. Nehezen kötsz barátságokat, sőt, még az is gondot okozhat számodra, hogy kötetlenül beszélgess másokkal.

Nem fogadod el önmagad

Mérgező édesanyád állandó bírálatai maradandó nyomokat hagyhattak az elmédben. Gúnyos, megalázó és esetlegesen durva viselkedése által felnőttként könnyen értéktelennek gondolhatod magad. Nem vagy képes elfogadni és szeretni önmagad.

Szigeti Zsuzsi
Önbecsülés Mentor

lélek lelkipatika nárcisztikusanya
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL