Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
LELKIPATIKA

5 stressznyelv létezik - melyik a tiéd?

Szerző:
Szabó Anna
Már meg sem érted azt, akivel vitatkozol? Lehet, hogy különböző stressznyelvet beszéltek.

Még akkor is, ha ugyanazt a nyelvet beszélitek, néha úgy érezheted, hogy egyáltalán nem értitek egymást. Ennek oka lehet a különböző stressznyelvetek.
A kanadai fizioterapeuta és stresszkutató Chantal Donnelly tanulmányozta a stresszel kapcsolatos viselkedésünket, és még könyvet is írt róla:

„A vita hevében nem ugyanazt a nyelvet beszélitek - valójában nehézségekbe ütközik megfelelően kommunikálni és meghallgatni egymást" - mondja.
„Amikor stresszesek vagyunk, a vérünk a homloklebenyünket elhagyva a testünkbe áramlik, amitől az agyunk "offline" állapotba kerül. A homloklebeny
az agyban található és segít az érzelmek szabályozásában azáltal, hogy irányítja azok intenzitását.

Donnelly szerint öt stressznyelv létezik. A lefagyaási reakció, ha tehetetlennek és bénultnak érzed magad.
A robbanás a harcra vagy menekülésre irányuló reakció. Végül az is lehet, hogy a személy túlreagálja az adott stresszhelyzetet, ezért ingerlékeny, frusztrált vagy dühös lesz. Donnelly szerint ez utóbbi reakció jellemző a nőkre. 

Vannak emellett emberek, akik elszigetelik magukat a külvilágtól, amikor a dolgok nem mennek jól. Például drogokat, alkoholt, online játékokat vagy sportot használnak megküzdési mechanizmusként.
A tagadás pedig, amikor valaki a stresszre optimistán, egyfajta mérgező pozitivitással reagál annak érdekében, hogy elkerülje a valóságot.

 

stressz szorongás
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL