KÖZÉRZET

Vigyázat! A testbeszéded megakadályozhatja, hogy jó benyomást kelts

Szerző:
Szabó Anna
A munkahelyi viselkedésünk tudat alatt sokat elárul rólunk másoknak. Íme, néhány jó tanács a szakértőktől!

Soha nem kapsz második esélyt az első benyomásra. Ha keresztbe tett karokkal ülsz le egy megbeszélésen, valószínűleg nem fogsz nagy tetszést aratni a kollégáid körében. A testbeszéd-szakértők most elárulták, hogyan javíthatod a saját testbeszédedet egyszerű trükkökkel, és milyen testtartásokat kell mindenképpen elkerülnöd.

A szavak azt közvetítik, hogy milyen képzésben részesültél, de a testbeszéd az, ami bepillantást enged a kulisszák mögé, és amiből felismerhető, hogy egy személy valóban hiteles-e.

Milyen gyorsan alkotunk véleményt a másik emberről, például egy állásinterjún?

Tudat alatt ez már 180 milliszekundumon belül történik. Ami csalóka, hogy ezt csak sokkal később vesszük észre. A kategorizálás akkor is megtörténik, amikor nem érezzük, hogy figyelnek minket. Szokj tehát hozzá, hogy szimpatikus, megnyerő testbeszédet használj, még akkor is, ha nem érzed, hogy figyelnek! Így soha nem kell majd megjátszanod magad.

Tehát nincs második esély az első benyomásra?

Nincsen, mert evolúciós szempontból is fontos, hogy ragaszkodjunk egy ítélethez. Ha másodszor látjuk a kardfogú tigrist, kínos lenne azt mondani: "talán nem is olyan veszélyes, mint először gondoltam".

Ha már az első esélyt elvesztettük, két szabály érvényesül. Az első: mostantól viselkedj úgy, ahogyan szeretnéd, hogy megítéljenek - következetesen! Másodszor: tartsd ezt fenn nagyon hosszú időn keresztül. Egy bizonyos ponton ezek a pozitív új benyomások felülírják az első rossz benyomást.

testbeszéd karrier
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL