Szabó Anna
Persze nem kell teljesen megvonni szervezetünktől ezeket a fantasztikus ízeket, csupán azzal a felkiáltással: vigyázz, hizlal! Oda kell figyelnünk arra, hogy milyen csokoládét fogyasztunk, mert igen sok esetben - például a mikulások és a nyulak időszakában is - gyakran találunk kakaós bevonó masszából készülteket, melyeket jobb, ha meg sem veszünk. Nem mindegy az összetevő, ezért inkább vegyünk kevesebbet, de márkás csokoládét!
A kakaótartalom igen lényeges kérdés az összetevők között. Az ideális csokoládé nem tartalmaz fehér cukrot és más vegyi anyagot, tartósítószert. Persze legjobb a házilag készített, de arra nem mindenkinek van ideje, hogy felhajtsa az ideális összetevőket a boltokban, ráadásul a látványos bonbonszemek elkészítése igencsak aprólékos munka, pedig ebben az esetben a töltelékeket és a díszítést is mi választhatjuk meg.
Számos egészségügyi problémára nyújthat segítséget a kakaóbab, hiszen lassítja a problémák súlyosbodási folyamatát a szív-és érrendszeri betegségek, az agyi és az idegrendszeri problémák, illetve a fokozott inzulin-érzékenység esetében is. A kakaó esetében az epikatechin és a resveratrol is erős antioxidáns, tehát a szabadgyökök megkötésében is jelentős szerepet vállal.

A kakaóban lévő rezveratrol a vörösborban is megtalálható. Közismert, hogy segít megvédeni az idegrendszert, ráadásul a kutatások szerint a szív-, és érrendszeri betegségek, illetve a stroke kialakulásának kockázatát is csökkenti. További eredmények igazolják, hogy a kakaó és a csokoládé csökkenti a vérnyomást, fokozza a véredények rugalmasságát, és csökkenti a koleszterinszintet. Emellett gyulladáscsökkentő hatása van, javítja a gyomor-, és bélflórát, a májműködést. Ha evést követően nehéznek érezzük emésztésünket, érdemes két kis kocka csokoládét megennünk, hogy megszabaduljunk gyomorgondjainktól.
A csokoládé az agyműködést is serkenti, ezért nyugodtan vigyük magunkkal a vizsgákhoz, fontosabb, komoly agymunkát igénylő munkahelyi feladatok elvégzéséhez. Testmozgási gyakorlatok során növeli a kitartásunkat, csökkenti a stresszhormonok számát, ezért a depresszív hatások ellenszereként is használható. Agyműködésre való hatása az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésében is megjelenik, de az életünk meghosszabbításához is hozzájárulhat.

Ideális esetben a csokoládé helyett nyers kakaót kellene fogyasztani. A csokoládé kiválasztásánál akkor optimalizáljuk a táplálkozási tulajdonságokat, ha magasabb kakaótartalomhoz alacsony cukortartalom társul. Általánosságban minél sötétebb a csokoládé, annál nagyobb a kakaótartalma. Érdemes 70%, vagy az feletti értékekkel rendelkező csokoládét választanunk. Jó, ha tudjuk azonban, hogy a kakaó meglehetősen keserű, ezért minél nagyobb a kakaótartalom, annál keserűbb az íze.
A keserű íz ellensúlyozására a legtöbb csokoládé édesített. Bár a nyers kakaó a leginkább tápláló forma, a csokoládékban nem nyers kakaóval találkozhatunk, azonban továbbra is ajánljuk, mert a kakaó előnyös tulajdonságainak nagy része megmarad a feldolgozás után is.

Sose válasszunk olyan csokoládét, amely mesterséges édesítőszereket tartalmaz. Alacsony cukortartalomra összpontosítsunk, és részesítsük előnyben a mézet, a nádcukrot vagy a fruktózzal édesített csokoládékat.
A csokoládékészítéséhez a kókuszolaj lenne a legalkalmasabb zsír. Győződjünk meg tehát arról, hogy szójaolaj (és bármilyen más szójaszármazék) vagy más növényi olajak, transz zsírok se legyenek a megvásárolni kívánt termékben.
Tanulmányok azt mutatják, hogy akkor érezhetjük a csokoládé legjobb hatását, ha hetente több mint öt alkalommal fogyasztjuk pici adagokban (3.5-7 dkg). Ezzel kifejti jótékony hatását, de a testtömeg-indexünket nem befolyásolja, így a vércukorszintünk és a derékbőségünk is rendben lesz.
Forrás: Egészséges Életmód
OLVASS TOVÁBB!
A kulturális alkalmazkodás mint készség: amikor megtanulunk kényelmesen élni a komfortzónán kívül
A kulturális alkalmazkodás ma már nem valami fancy extra képesség, hanem alapvető túlélési skill egy olyan világban, ahol folyamatosan ...
KÖZÉRZETDigitális fogászat - Az intraorális szkenner varázsa
Az utóbbi évek technológiai fejlődése forradalmi újításokat hozott a fogászat világában is, így mára külön fogalomként említhetj...
KÖZÉRZETHogyan erősíthetjük meg az immunrendszerünket
A vírusoknak szezonjuk van. Hogy az immunrendszer mennyire jól küzd meg velük, az rajtunk is múlik....
Tippek a nagy evés ellen az ünnepeken
A zsíros ételek és az alkohol megterhelik a gyomrot és a májat. A szakértők mozgást javasolnak....
KÖZÉRZETAmikor a szorongás irányít - 5 jel, amit nem veszel észre
A szorongás sokak számára egyet jelent a folyamatos feszültségérzéssel vagy súlyosabb esetekben pánikrohamokkal, pedig a valóság enné...
KÖZÉRZETPárkeresés a tenger mélyén? Segítünk megtalálni az igazit!
Milyen módon kapcsolódik össze a nagy felbontású fotózás a korallzátonyok védelmével, a vizeink fenntarthatóságával és ezáltal az ...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK