Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Bebizonyosodott: tényleg gyógyító hatása van az érintésnek

Szerző:
Szabó Anna
Az érintés enyhítheti a fájdalmat és a szorongást. Még a rövid érintések is javítják a mentális egészséget.

Egy gyengéd simogatás, egy lazító masszázs vagy egy határozott ölelés: az érintés felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt enyhítheti a fájdalmat, a depressziót és a szorongást. Ez az eredménye egy bochumi, duisburg-esseni és amszterdami kutatócsoport elemzésének, amely hétfőn jelent meg a Nature Human Behaviour című folyóiratban.

"A kívánatos érintés javítja a jólétet a beteg embereknél és az egészségeseknél egyaránt" - magyarázta a tanulmány szerzője, Julian Packheiser, a Ruhr-Universität Bochum Kognitív Idegtudományi Intézetének munkatársa. "Aki késztetést érez arra, hogy megölelje a családtagjait vagy barátait, annak ezért nem szabad visszafognia magát, hacsak a másik személy nem utasítja vissza".

A kutatócsoport eredményei azt mutatják, hogy a rövidebb, de gyakoribb érintések különösen előnyösek. "Nem arról van szó, hogy minél hosszabb az érintés, annál jobb" - mondja Packheiser. A tárgyak - például puha játékok vagy párnák - megérintése szintén pozitív hatást fejt ki, akárcsak az emberek érintése, de kevesebb előnnyel jár a mentális egészségre nézve.

érintés gyógyít
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL