Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

A kor előrehaladtával valóban csökken az alvásigényünk?

Szerző:
Szabó Anna
Ahogyan egyre idősebbek leszünk, számos változás zajlik le a szervezetünkben. A csontjaink mérete és sűrűsége egyaránt csökken, így azok érzékenyebbé válnak és hajlamosabbak a törésre. Az izmok veszítenek az erejükből és rugalmasságukból, így az állóképességünk is csökken. Ezek miatt pedig változnak a koordinációs képességeink, de az általános stabilitásunk és egyensúlyunk is. A sort pedig még sokáig folytathatnánk.

Mindezek mellett pedig az alvási mintázataink is megváltoznak a kor előrehaladtával. Nemcsak az alvás ideje, hanem sok egyéb faktor is átalakul, amikor elérünk egy bizonyos kort. De nézzük, hogy mégis mire számíthatunk!

Változások a korral

Amikor elérünk a hatvanadik életévünk környékére, már több változást is tapasztalhatunk a szervezetünkben, a szokásainkban és az életmódunkban egyaránt. Ezek között igen jelentősnek számítanak azok, amelyek az alvás körülményeire vonatkoznak. Nézzük, mi mindenre van hatással a kor!

Időtartam

A címben szereplő kérdést azonnal megválaszolva: igen, bizonyos kor fölött általában kevesebbet alszunk. A teljes alvásidő ilyenkor 6,5-7 órára tehető éjszakánként, ez a fiatalabbak esetében 8 óra körül mozog. Ehhez az eltolódáshoz elsősorban különböző hormonális változások vezetnek – különösen ami a melatonint és a kortizolt illeti. Ahogyan ugyanis idősödünk, a szervezet kevesebb melatonint választ ki, ami egyébként a sötétség hatására termelődik, és hozzájárul a békés, nyugodt alváshoz azzal, hogy összehangolja a cirkadián ritmusokat.

Hatékonyság

Az, hogy az alvás mennyire pihentető, azaz mennyire hatékony, nagyrészt változatlan marad a gyermekkortól a serdülőkorig, ám később jelentősen csökken. Így az idősek nemcsak kevesebbet alszanak, de az kevésbé is jelent számukra valóban kielégítő pihenést. Kevesebb időt töltenek el az alvás mély, álommentes fázisában.

Minőség

Sokszor hallhatunk idős embereket panaszkodni arról, hogy nehezen tudnak elaludni. Nos, ez nem csupán üres méltatlankodás, az előrehaladott kor valóban megnehezíti az elalvást – de más módon is rontja az alvás minőségét. A hatvan év fölöttiek gyakrabban ébrednek fel az éjszaka közepén, egy este akár 3-4 alkalommal is. Ennek oka lehet az, hogy mosdóba kell menniük, hogy a különböző krónikus betegségekből adódó fájdalmak felébresztik őket, de akár a szorongás is. Ha ez még nem lenne elég, a megébredés után nehezebben is tudnak visszaaludni.

Mit tehetünk?

A alvászavar egy igen bosszantó probléma, különösen ha a hosszú távú verziójáról, a krónikus álmatlanságról van szó. A kialvatlanság ugyanis számos fizikai és mentális problémához vezethet a zavartságtól kezdve a depresszión és a stresszen át egészen a plusz kilók felszedésééig. Azaz: érdemes tenni ellene.

 

Elsőként azt javasoljuk, hogy ne nyúljunk azonnal a különböző gyógyszerek után, ezek ugyanis az idősekre másként hatnak, mint a fiatalabbakra. Mielőtt bármit bevennénk, konzultáljunk az orvosunkkal, hiszen lehet, hogy néhány melatonin tartalmú termékkel már orvosolható a problémánk.

 

De egyes életmódbeli változtatások, szokások is segíthetnek. Sokan például arról számolnak be, hogy az elalvás előtt elfogyasztott meleg tej segít elérni az álmosság stádiumába, mivel egy természetes szedatív jellegű aminosavat tartalmaz. Érdemes viszont került az olyan stimuláló ételeket és italokat, amelyekben koffein van, ilyen például a kávé, a tea, valamint a csokoládé is. Szintén ronthatja az elalvás esélyeit, ha nap közben többször ledőlünk egy kis szunyókálásra – ezt is hanyagoljuk! Helyette menjünk el inkább mozogni, például sétáljunk egyet a közeli parkban vagy erdőben.

 

Ha szívesen számítógépezünk, tabletezünk vagy tévézünk, akkor ezeket nem célszerű az elalvás előtti időszakra időzíteni, hiszen a képernyő fényei csökkenthetik a nyugodt alvás esélyét. Inkább olvassunk valamit!

 

A kor előrehaladtával tehát valóban csökken az alvásigényünk, nem is beszélve az alvás minőségéről. Azt viszont senki nem mondta, hogy ezt szó nélkül el kell fogadnunk! Ha a fenti praktikákat bevetjük, akkor hatvan éves kor felett is biztosíthatjuk magunknak a kellemes, pihentető alvást, amire a szervezetünknek nagyon is szüksége van.

váltotozókór alvás közérzet
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL