KÖZÉRZET

A fogszabályozás már felnőttkorban sem lehetetlen

Amikor fogszabályozásra gondolunk, szinte mindig eszünkbe jutnak a gyerekként látott filmek és a sokat cikizett, fogszabályzós szereplők. Manapság szerencsére már közel sem ilyen rossz a helyzet. Sőt, a fiatalok körében divatos kiegészítővé vált a fogszabályzó. Azonban még felnőttkorban sem késtünk el mosolyunk megszépítésével. Attól függően, hogy mekkora korrekcióra van szükség, és mik a saját igényeink, többféle módszerből választhatunk. Ezeket is áttekintjük az alábbiakban.

.

.

Mikor van szükség fogszabályozásra?


Fogszabályozásra általában két okból lehet szükség. A fogak nem megfelelő állása egészségügyi problémákat okozhat, így a torlódások között könnyebben megtelepszenek a baktériumok, gyorsabban alakulhat ki fogkő és fogszuvasodás. Pozíciójuk megnehezítheti a rágást, így emésztőrendszeri panaszok is felléphetnek. Még gyakrabban pedig esztétikai okok szólnak a fogszabályzó felhelyezése mellett.


Egy önfeledt, magabiztos mosolynak köszönhetően minden nap jól érezhetjük magunkat a bőrünkben. Saját magunkról alkotott képünk sokkal pozitívabbá válik, és a külső és belső változásokat mások is garantáltan észreveszik majd.


Felnőttként is lehetséges a fogszabályozás?


Mosolyunk szépségéért soha nem késő tenni. A modern fogszabályzóknak köszönhetően ráadásul már nem kell feltűnő huzaloktól, fém keretektől és fájdalomtól tartanunk. Számos diszkrét, mégis hatékony megoldás érhető el a piacon attól függően, hogy mekkora korrekcióra van szükségünk, és milyen fogszabályzót szeretnénk.


Felnőtt vs. gyermek fogszabályozás: mik a különbségek?


Gyermekkorban a csontjaink, ízületeink még sokkal rugalmasabbak, így a fogszabályozás rövidebb idő alatt elérheti a kívánt eredményt. Felnőttkorban ezzel szemben csak lágy erőkkel dolgozó, rögzített készülékekkel lehetséges a korrigálás. A folyamat több időt vehet igénybe, így a kezelési idő fél évtől akár több évig is terjedhet.


Hogyan zajlik a kezelés?


A kezelés mindig a pontos diagnózis felállításával kezdődik. Az első lépés egy profi szakorvossal végzett konzultáció, aki meghallgatja panaszainkat, és felméri a fogak, valamint a szájüreg állapotát. Ezután részletes tájékoztatást ad a lehetséges kezelési és fogszabályozási módokról.


A következő lépésben röntgenfelvétel és lenyomat készül a fogakról. Ez egyrészt segít feltárni a szabad szemmel esetleg nem látható problémákat, gyulladásokat, illetve hozzájárul a fogszabályzó pontos megtervezéséhez. Ha elkészültek a vizsgálatok, a fogorvos részletes kezelési tervet állít össze. Ilyenkor kerül meghatározásra a fogszabályzó típusa is, illetve a kontrollok száma is. A kezelési terv elfogadása után következik a fogszabályzó elkészítése és felhelyezése, amit általában megelőz egy alapos fogtisztítás és fogkő eltávolítás, mivel csak így marad garantáltan a helyén a készülék.


A kezelés időtartama alatt rendszeres tisztítás és kontroll szükséges, amit a kezelési terv tartalmaz. Ekkor kerül sor a készülék állítására és tisztítására, valamint az előrehaladás nyomon követésére is. Az ideális eredmény eléréséhez szükséges idő egyénenként változó, amit a fogorvos tanácsainak és előírásainak betartásával tehetünk könnyebbé.
Miután lekerült a fogszabályzó, egy utókezelés következik, amely során egy kivehető készülék segít megtartani az új fogíveket.


Felnőtt fogszabályozás: milyen készülékek közül választhatunk?


Önligírozó fogszabályozó


A klasszikus, általában fém vagy porcelán bracketekkel és fémhuzalokkal rögzített fogszabályozóról van szó. Előnye, hogy önligírozó tulajdonsága miatt kíméletesebb és gyorsabb kezelési módot nyújt, mint a hagyományos fogszabályozók, illetve kevesebb kontrollt igényel a viselési időszak.


Belső fogszabályozó


Belső vagy nyelv felőli fogszabályozónak nevezik azt, amikor a bracketeket a fogak belső felére helyezik. Így kívülről nem látszik, hogy fogszabályozót használunk, azonban a nyelvünk folyamatosan hozzáér, ezért kezdetben sok kényelmetlenséggel járhat. A fém ív miatt könnyen megsérülhet a nyelvünk, illetve szokatlanná válhat a hangképzés is.


Láthatatlan fogszabályozó


Előnye, hogy a kisebb eltérések akár már néhány hónapon belül korrigálhatóak a segítségével. Emellett teljesen láthatatlan, így a használata közben is bátran mosolyoghatunk.
Hátránya, hogy közel sem minden problémára nyújt megoldást. Az állapotfelmérés után a szakorvos tud majd biztosabbat mondani róla, hogy érdemes-e ezt a készüléket választanunk.


Mit tehetünk, ha tökéletes fogsort szeretnénk?


Annak érdekében, hogy sokáig megőrizzük fogaink épségét és mosolyunk szépségét, az alábbiakra kell odafigyelnünk:

- megfelelő napi szájhigiénia,

- rendszeres, minimum évenkénti fogorvosi ellenőrző vizsgálat,

- fogkő eltávolítása és szükséges dentálhigiéniai kezelések.

Ha pedig baj van, ne várjuk meg, amíg már fáj! Érdemes minél előbb kivizsgáltatni és megkeresni a probléma forrását, hiszen így elkerülhető lehet a gyökérkezelés vagy a foghúzás is.
Végül, de nem utolsó sorban tartsuk szem előtt, hogy soha nem késő elkezdeni jobban odafigyelni fogaink állapotára! A fogszabályozás már felnőttkorban sem tabu, egy szép mosoly pedig az egész közérzetünkre remek hatással lehet.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL