Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

6 tipp, hogyan lehet hatékonyabb az éjszakai alvás - Még akkor is, ha kevés az időd rá!

Szerző:
Szabó Anna
Az éjszakai alvás akkor is lehet pihentető és elegendő, ha csak néhány óránk van rá. Van, amikor sok a teendőnk, későn fekszünk le és korán kelünk, de ilyenkor is kipihenhetjük magunkat. Mindössze egy kicsit oda kell figyelnünk.

Az alvás négy szakaszból áll: könnyű alvás, „fél alvás”, mély alvás és gyors alvás. A részletekbe nem mennénk bele, de minden szakasznak meg van a maga fontos szerepe, folyamata. Ám jó, ha tudod, hogy a harmadik szakasz a felelős azért, hogy reggel, hogyan ébredünk, mennyire érezzük magunkat kipihentnek. Ebben a szakaszban történik meg ugyanis a test karbantartása. A toxinok kiürülnek, az erőforrások helyreállnak, és a szervek funkciói is ellenőrzés alá kerülnek. Minél hosszabb ez a szakasz, annál kipihentebbek leszünk.

A jó alváshoz két dolog szükséges

1. Alacsony hőmérséklet

Minél magasabb a hőmérséklet, annál aktívabbak vagyunk. Ezért magasabb a hőmérsékletünk a nap folyamán. Éjszaka azonban alacsonyabbnak kell lennie, így az agy hosszabb ideig tud a mély alvás szakaszában tartózkodni.

2. Melatonin, vagyis alvási hormon

Ez a hormon akkor termelődik, amikor a szem sötétet érzékel. Ha világosság van, a melatonin lebomlik. Ismert tény, hogy éjszaka 11 és hajnal 4 óra között termelődik a legnagyobb mértékben. Tehát nagyon fontos, hogy ezen időszak nagy részét alvással töltsük. E szerint lehet kialakítani a megfelelő alvási menetrendet, még akkor is, ha kevés időt is szánhatunk rá.


 

 

 

6. Még néhány trükk…

1. Igyál elegendő folyadékot. Igen, a csapból is ez folyik, de nélkülözhetetlen a szervezet számára az elegendő mennyiségű folyadék.

2. Zuhanyozz egyet lefekvés előtt. A hőfok legyen 23 körül. Ha testedet lehűtöd alvás előtt, sokkal könnyebben fogsz elaludni. Ám a túl hideg víz sem jó, hiszen túl sok adrenalin termelődik a szervezetedben. Ezt pedig nem akarod.

3. Rengeteg fény. Hogy teljesen felébredj reggel, sok fényre van szükséged, lehetőleg természetesre. Húzd el a függönyöket, amint kipattansz az ágyból. A melatonin gyorsan lebomlik, és könnyebben felébredsz.

4. Párna. A megfelelő párna fontos a minőségi alvás érdekében, illetve a nyak, a hát egészsége érdekében is.

Ha pontos menetrendet követsz az alvást illetően, és betartod ezeket a „szabályokat”, akkor biztos kellően kipihened magad. Ha betartod a szabályokat, akkor is kipihenheted magad, ha mindössze 5-6 órát alhatsz éjszaka.

közérzet egészség éjszaka alvás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL