Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

15 jele a hormonális egyensúly felborulásának - Figyelj oda rá!

Szerző:
Szabó Anna
Tudtad, hogy a harag, a „sírhatnék”, a hangulatingadozás és a fáradtság egészségügyi problémákat is jelezhet? A testben olyan mirigyek találhatók, melyek speciális vegyi anyagokat termelnek, számos élettani folyamat szabályozásához. Ezek az anyagok az ún. hormonok, melyek a menstruációs ciklust, a fogamzóképességet, a libidót, a testhőmérsékletet, és még sok minden mást tartanak irányításuk alatt.

Tulajdonképpen az étvágyat is két hormon, a ghrelin és leptin szabályozza. Ha stresszes helyzetbe kerülsz, a mellékveséid elkezdenek több kortizolt szintetizálni, ami befolyásolja a ciklusodat, nemi vágyadat és étvágyadat. A szakértők azt mondják, hogy a különböző hormonok szintje természetesen változik az életed során. Ekképp a nők e vegyületek szintjének ingadozását tapasztalják a terhesség és menopauza során.

Bizonyos potenciális módosító faktorok, mint például az elhízás, az alváshiány, a tápanyagszegény diéta, az ülő életmód megzavarhatják a hormonális egyensúlyt, számos tünetet okozva. Néha a szokatlan tünetek oka a mirigyek szerkezeti és működésbéli megváltozása lehet, ami hormonzavarhoz vezet. Fontos, hogy a hormonzavar tüneteit időben felismerd és kezeld azt, ezért ellenőrizd a hormonális egyensúly felbomlására utaló jeleket:

 

14. Hőhullámok

A nők a menopauza során számtalanszor megtapasztalják a hőhullámok támadását, izzadást és tachycardiát (erős szívdobogást). Ennek okozója szintén az alacsony ösztrogénszint.

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL