GYERMEK

Hogyan beszélj a gyermekednek a koronavírusról? – 6 dolog, ami fontos!

Ahogyan a fertőzések száma növekszik, egyre több szó esik a koronavírusról, így a gyerekekben is felmerülhetnek kérdések ezzel kapcsolatban. A szülők, családtagok, iskolai dolgozók, és más, a gyermekhez közel álló felnőttek feladata, hogy segítsenek a gyerekeknek eligazodni és nyugodtnak maradni a járvány alatt.

Maradj nyugodt és támogató

A gyerekek annak megfelelően reagálnak a helyzetre, amit és ahogyan mondasz. Arra is odafigyelnek, hogyan beszélsz erről velük és másokkal egyaránt.


Legyen idő a beszélgetésre és a meghallgatásra

Biztosítsd őket róla, hogy bármilyen kérdésükkel fordulhatnak hozzád.

Ne okolj másokat

A vírus nemzetiségtől vagy etnikumtól függetlenül egyformán terjed és fertőz. Kerüld el az előítéletek kialakulását azzal kapcsolatban, hogy ki lehet beteg.


Figyelj oda, milyen hírek jutnak el gyermekedhez

Lehetőleg csökkentsd a gyerekek képernyő előtt töltött idejét, hogy minél kevesebbet halljanak arról, mit mond a járványról a média. Túl sok információ szorongáshoz vezethet, különösen fiatal kamaszok esetében.

Tanítsd meg a gyerekeket a mindennapos teendőkre, amellyel csökkenthetik a fertőzésveszélyt

 Emlékeztesd őket arra, hogy a köhögő, tüsszögő emberektől maradjanak távol.

 Emlékeztesd őket, hogy ha köhögnek, vagy tüsszentenek, azt zsebkendőbe tegyék, amit utána rögtön a szemétbe dobnak

 Mondd el nekik, hogy ne érjenek az arcukhoz, különösen a szemükhez, az orrukhoz, vagy a szájukhoz, így távol tudják tartani a kórokozókat

 Tanítsd meg őket alaposan kezet mosni szappannal legalább 20 másodpercen keresztül. A következő öt lépést kövessétek: vizezd be a kezedet, szappanozd be, dörzsöld össze, öblítsd le és szárítsd meg. A 20 másodperc méréséhez énekeljétek el kétszer a „Boldog Születésnapot” című dalocskát.

 Tanítsd meg őket helyesen használni a kézfertőtlenítőt (tartalmazzon legalább 60%-os alkoholt.

Tények, amiket beszélj meg a gyerekekkel

 A COVID-19 a neve a koronavírusnak. Ez egy új vírus, az orvosok és a tudósok még nem tudnak róla mindent, de folyamatosan kísérleteznek.

 Ez a vírus most sok embert megbetegített. A tudósok és az orvosok szerint a legtöbben hamar meggyógyulnak, főleg a kisgyerekek, de lesznek, akik nagyon megbetegednek tőle.

 Az orvosok és az egészségügyi dolgozók keményen dolgoznak, hogy a betegek minél hamarabb meggyógyuljanak.
 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL