Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

A szülés utáni depresszió 4 fő jele - Lehet, hogy te is ebben szenvedsz?

Szerző:
Szabó Anna
Egy kisbaba születése egy rakás érzelmet válthat ki, az izgalmakon és örömön át a félelemig és a szorongásig. Ugyanakkor nem várt depressziót is eredményezhet. Ebben az esetben a depresszió és a szorongás olyan mértékű is lehet, hogy megakadályozhatja azt, hogy az anyuka megfelelően ellássa a kisbabát és törődjön a családjával.

 

A gyermek születése egy nő életében egyszerre öröm és egyszerre nyomasztó. Mámorító érzés valami újat és értékeset teremteni, és ez az öröm, a felmerülő nehézségek ellenére is végigkíséri egy édesanya életét. Ám nem csak a szülés alatt, sajnos utána is bekövetkezhetnek különféle komplikációk, a szövődmények zavaróak és akár veszélyesek is lehetnek. Egy édesanya ugyanis a terhesség alatt és után is küszködhet fizikai és mentális nehézségekkel. Néhányan pedig megtapasztalhatják a PPD-t, azaz a szülés utáni depressziót, amelyről ez a cikk is szól. Most megmutatjuk, milyen jelek utalnak nak erre.

 

Különbség a PPD és a „Baby Blues" között

 


Elengedhetetlenül fontos különbséget tenni a látszólag hasonló, de mégis nagyon különböző állapot között. A „Baby Blues" egy olyan kifejezés, amely azokat az érzéseket írja le, amit sok nő megtapasztal a szülést követően, azaz „az aggódás, a boldogtalanság és a fáradtság" állapotát. Tanulmányok szerint legalább a nők 80%-a tapasztal ilyesmit. Ám ezek az érzések enyhülnek, és el is múlnak kb. két hét után.


A PPD is ezeket az érzéseket hozza magával, ám sokkal nagyobb mértékben. Emellett egyéb tünetek is a felszínre kerülhetnek. Fontos tudni, hogy a PPD egy elismert mentális és egészségügyi állapot, és bár ritkábban fordul elő, mint a „Baby Blues", de azért igen gyakori a megjelenése ennek is. Ahhoz, hogy megértsd a gyakoriságát, a PPD előfordulása meghaladja éves szinten (férfiakat és nőket tekintve) az Alzheimer-kórt, az epilepsziát, a leukémiát, a sclerosis multiplexet, a Parkinson-kórt és a tuberkulózist. A nők 11-20%-a tapasztal PPD-t a szülést követően évente.

 

4. Gyötrő gondolatok magaddal és a babával kapcsolatban


Bár ez a tünet valójában az abnormális agyi aktivitással függ össze, az orvosok szerint tovább súlyosbítja az extrém stressz és szorongás jelenléte. Sajnos sok PPD-ben szenvedő édesanya szégyelli az ilyen irányú gondolatait, és zavarban van az miattuk. A pszichiáterek és az orvosok szerint viszont nem szégyen mindez, és igenis segítséget kell kérni. Tény, hogy sok édesanya, aki igénybe vette az orvosi segítséget, nyugodtabb lett és a megfelelő kezelés átsegítette ezen a nehéz időszakon.

gyermek fészek gyermeknevelés szülés depresszió kisbaba csecsemő szorongás édesanya kislány kisfiú
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL